Історик Юрій Фельштинський: Перемога України розпочнеться з Білорусі / фото facebook.com/felshtinsky

Історик Юрій Фельштинський: Рано чи пізно Росія почне військові дії в Молдові

12:30, 25.02.2023
16 хв. Інтерв'ю

Російсько-американський історик Юрій Фельштинський розповів в інтерв'ю УНІАН про те, що означає візит Джо Байдена в Україну, чи втомилися американці від війни, які історичні помилки повторює Володимир Путін, і чому перемога України у війні почнеться з Білорусі.

Президент США Джо Байден все ж приїхав до Києва. Це був несподіваний візит або очікуваний, і що він взагалі означає?

Очікуваним, напевно, тільки в тому плані, що всі інші президенти і прем'єр-міністри в Україні вже побували. Байден залишився останнім лідером серед великих держав, які не відвідали Україну.

Американці завжди дуже серйозно ставляться в таких випадках до безпеки президента. І як стало відомо, Вашингтон попередив Москву про те, що Байден полетить до Києва. Проте, він пролетів тільки частину шляху, а далі 10 годин добирався поїздом. Тому попри попередження і якісь угоди американці росіянам не довірилися й вирішили підстрахуватися поїздом.

Якщо Росія дійсно домовилася про безпеку для Байдена, про що це говорить? Тобто, Росія боїться задиратися зі США і НАТО по-справжньому, а не на пропагандистських каналах?

Я не знаю, які в російського керівництва завдання щодо Байдена, і що б їм було вигідніше - перешкодити приїзду Байдена чи ні. Може росіяни просто не в змозі це зробити, принаймні, організувати все це досить швидко. Можливо, вони залишають якусь лазівку собі для переговорів. Тут могло бути дуже багато міркувань.

У тому числі й ті, що не дуже прийнято намагатися організувати замах на президента США, будучи керівником іншої країни. Це питання процедурної безпеки. І якщо Росія може собі дозволити думати над тим, а чи не збити їм літак із президентом США, то американці тоді теж можуть поставити перед собою завдання збити літак президента РФ. Так що, напевно, тут був якийсь здоровий глузд.

Що означає візит Байдена до України

Одного разу Байден приїжджав до України в 2008 році, тоді був обраний курс на інтеграцію з НАТО. Зараз будуть якісь тектонічні зрушення, чи це просто візит, щоб показати, що Росію вже ніхто не боїться?

Україна опиниться в НАТО, але на наступний день після того, як буде формально закінчена ця війна. НАТО не ставитиме на голосування питання про включення країни, що знаходиться в стані війни та з невирішеним територіальним конфліктом. Це утопія.

Але реально Україна уже в НАТО. Україна за цей рік створила найбільш боєздатну армію в Європі, і ця армія озброєна західною зброєю, яка постачається Альянсом. При цьому тисячі українських військових зараз навчаються в різних країнах Європи та Північної Америки.

Також Україна вже і в ЄС, тому що кілька мільйонів громадян, нехай і як біженці, але вже працюють в Європі.

Це все "досягнення" Путіна. Інша справа, що всі б вважали за краще, щоб цей процес був мирним і спокійним, а не стрімким і через війну.

Що стосується поставок озброєнь, які обговорювалися, вони розраховані на багато місяців. У цьому є певний мінус, оскільки хотілося б усе це мати на полі бою завтра. Але одночасно це вказує на те, що в Америки і Європи є плани довгострокового співробітництва з Україною. Ніхто не виходить із того, що ця війна повинна закінчиться за місяць, "інакше ми поставки припинимо". Усі навпаки виходять з того, що ця війна може тривати довго, поставки розраховані на довгі терміни, і Європа та США надають і будуть надавати Україні допомогу стільки, скільки це буде необхідно.

Візит Байдена в Україну вказує на те, що США підтримують своїх союзників / фото УНІАН

Візит Байдена в Україну можна назвати ляпасом Путіну?

Це не стільки ляпас Путіну, а вказівка на те, що американці підтримують своїх союзників, і будуть продовжувати це робити. Які висновки з цього зробить Путін? Ну може ми почуємо про це, а може він буде ігнорувати цю поїздку.

Але установка Росії останнім часом, що вона веде війну з НАТО. Ну, якщо Росія веде війну з НАТО, я маю сказати, що це серйозна проблема для Росії. Ми з вами знаємо, як ця війна закінчиться, питання тільки - коли.

Як у Сполучених Штатах Америки відреагували на візит Джо Байдена в Україну?

Американці завжди з ентузіазмом ставляться до такого роду поїздок. Це в традиції американських президентів - відвідувати гарячі точки, у яких США беруть участь або як воююча сторона, або як союзник. Було багато аналогічних прикладів, коли американські президенти теж у повній таємниці, попередньо про це не оголошуючи, відвідували Афганістан, Ірак.

І попри розмови про те, що американці втомилися від війни в Україні, від новин про війну в Україні, не хочуть, щоб уряд допомагав Україні - це абсолютно не так. Американці мають межу уваги, яку вони приділяють одній новинній темі, і ні про що більше це не свідчить. Це країна, де досі міжнародним новинам взагалі не приділяється уваги. Європа і Україна - це щось далеке для американців.

Але на рівні Конгресу підтримка в українському питанні абсолютно повна. Це єдине питання, де є одностайність між республіканцями і демократами.

Українське питання - це те, що згуртувало американський Конгрес і взагалі Америку. У цьому плані все йде тільки в плюс, і в цьому плані поїздка Байдена до України йому теж іде в плюс. Якби це було не так, будемо відверті, він би не полетів.

Рано чи пізно Росія почне військові дії в Молдові / фото ua.depositphotos.com

Чому Путін хоче захопити Молдову і Україну

Володимир Зеленський заявив, що Україна готова допомогти Молдові, якщо Росія спробує використати своїх так званих миротворців у Придністров'ї для розпалювання агресії. А Кишинів заявляє, що війська РФ повинні залишити регіон, його потрібно демілітаризувати і інтегрувати в Молдову. Як думаєте, це реальний процес?

Реальність полягає в тому, що рано чи пізно Росія почне військові дії в Молдові. Незважаючи на незавершену війну в Україні і попри те, що вони не можуть пробити сухопутні коридори, хоча намагалися це зробити з півдня через Одесу.

Путін за цей рік не переглянув жодної своєї цілі й плану. Перед російською армією як було завдання захоплення Молдови, так воно й стоїть. Але, не пробивши сухопутний коридор, військова операція в Молдові вкрай проблематична і ризикована. Російські війська в Придністров'ї не в змозі самостійно вести військові дії, навіть проти молдовської армії.

Те, що російські війська залишать Придністров'я за результатами цієї війни, це я гарантую. Після всіх проблем, які влаштувала Росія світу і в 2014 році, і особливо в 2022 році, ні в кого не буде думок залишати їх там. І так, Придністров'я безумовно стане нормальною частиною Молдови.

Зараз Придністров'я - це територія, що застигла в 1991 році, у Радянському Союзі. Там червоні прапори, серпи й молоти, пам'ятники Леніну... Це одна з причин, чому в Путіна є велике бажання пробитися туди. Його загальне, ідеологічне завдання - увігнати Російську Федерацію назад до Радянського Союзу. І він це робить через ось ці захоплені території, у тому числі "ДНР" і "ЛНР".

Тож, Придністров'я для Путіна - дуже важливий момент. Але, я думаю, що він його вже не отримав.

Придністров'я - це територія, що застигла в Радянському Союзі / фото ua.depositphotos.com

Навіщо Путіну це все потрібно - ескалації, війни, конфлікти, Молдова, Україна? Навіщо йому відновлювати Радянський Союз? Росія - величезна країна, тобі 70 років - виховуй онуків, насолоджуйся життям, вкрав ти багато. Історія, що не хочемо, щоб були бази НАТО тут, так будь ласка - Фінляндія, Швеція - НАТО уже під боком. Україна наступна, вона практично в НАТО.

Ви задаєте питання, яке передбачає раціональне пояснення, але його тут бути не може. Це не перший і не останній раз в історії, коли уряд або держава поводяться абсолютно ірраціонально й починають слідувати якимось ідеологічним схемам, які незрозумілі та далекі для всього іншого світу.

Один із найяскравіших прикладів - теорія світової революції 1917-20 років. Коли Радянська Росія усерйоз планувала через революцію захопити владу для початку в усій Європі, а потім ще й у США, і утворити СРСР із усіх європейських країн. Це був абсолютно робочий план, який дійсно намагався реалізувати радянський уряд. Але він захлинувся в 1920-21 році.

Потім був Гітлер, який намагався зробити щось схоже на те, що зараз робить Путін. І теж ніякого раціонального пояснення цьому не було. До вторгнення в Польщу 1 вересня 1939 Гітлер, власне, уже об'єднав усіх німців у межах однієї держави, начебто домігся всього, чого хотів, і ні, щоб зупинитися, він пішов далі.

Те ж саме ми бачимо з Путіним. Ось він відхопив два шматочки від Грузії - у цілому нормально пройшло, ніхто не сіпнувся, санкції не ввели, ніхто й не помітив цих захоплень. Ось він відхопив Крим в України - і теж ніби все нормально, практично безкровно. Захід звичайно поморщився, але Путін залишився рукостисканим. І ні, щоб зупинитися. Але він почав війну на Донбасі - теж начебто все нормально йшло. І зашморг на шиї України у вигляді Мінських угод був повішений Путіним і висів, хоча вони точно не передбачали 8-річну війну.

Але ніхто з них ніколи не зупиняється на досягнутому. На жаль, це єдиний урок історії, який ми не засвоїли, він повторюється із завидною регулярністю. Путін теж не зміг зупинитися, навіть у межах кордонів 2021 року, а вирішив рушити далі.

Фельштинський: Путін намагається зробити щось схоже, що робив Гітлер / колаж УНІАН

На ідеологічному рівні Путін все це обґрунтовував починаючи з 2005 року, а вже конкретно і для іноземців - у 2007 році під час промови Мюнхенської конференції з безпеки. Все, чому ми стали свідками - це наслідки безумовно помилкового кроку Путіна.

Коли війна закінчиться, ми на це будемо дивитися з історичної точки зору, як на Гітлера, який зробив 1 вересня 1939 року фатальну для себе помилку, яка призвела до його смерті, і до загибелі Німеччини й того режиму, який він цілком успішно вибудовував з 1932 по 1939 рік. З історичної точки зору нічого нового не відбувається. Усі ці диктатори - вони вмирають. По-різному вмирають, але закінчується завжди однаково.

Чи стане Китай на бік Росії

З приводу заяв Китаю про його "мирний план" для України. Чи може Китай теж потрапити під санкції, якщо він відійде від свого нейтралітету і підіграватиме Кремлю?

Китай безумовно потрапить під санкції, якщо почне надавати Росії військову допомогу. Але на даний момент, я вважаю, це передчасно й несправедливо щодо Китаю. До Китаю у США дуже серйозна недовіра, і частково вона виправдана, адже Пекін займається шпигунством, грає не за правилами в економічних питаннях.

З однією лише поправкою, яка в ході нинішньої війни дуже важлива. Поки що в історії Китаю немає прикладів, коли він використовував армію за межами своєї території для вирішення зовнішньополітичних питань. Гроші, вплив, економіку, шпигунство - так. Подивимося, чи зміниться щось у цій багатовіковій китайській традиції. Сподіваюся, у керівництва вистачить мудрості не брати приклад з Путіна, і не йти захоплювати Тайвань.

Тим більше, що санкції щодо Китаю, якщо вони будуть, виявляться принципово більш чутливими і жорсткими для нього, ніж санкції для Росії. Адже РФ зі світовою економікою була не дуже сильно пов'язана. Але взаємозв'язок між китайською і світовою економіками набагато серйозніший, ніж між РФ і рештою світу. Санкції проти Китаю можуть виявитися якщо не смертельними, то дуже відчутними.

Тому я б на місці Китаю не ризикував підтримкою Росії, і вже тим більше не ризикував якимись ворожими кроками щодо США.

Фельштинський: я б на місці Китаю не ризикував підтримкою Росії / фото ua.depositphotos.com

Чи може Китай запропонувати якісь мирні переговори? Може, але з цього нічого не вийде. Китай постарається дотриматися нейтралітет в цьому питанні і спробує стати учасником переговорів, але в них не зацікавлені російська і українська сторони. Тому, що умови не будуть задовільними ні для однієї зі сторін.

І я не думаю, що Китай запропонує Росії капітуляцію. Якби Китай став на цей шлях, було б мудро і добре з їхнього боку. Але, напевно, вони б це робили через тиху дипломатію, а не публічну.

План капітуляції Росії

Як думаєте, чи реально, що 2023 рік буде роком перемоги для України, чи війна може затягнутися?

Потрібно спершу визначити, що таке перемога. Наприклад, з точки зору Європи, Америки. Завдання з 24 лютого було у всіх одне - зупинити цю війну, як завгодно. І якщо Східна Європа Україну підтримала з першого дня, то Західній було все одно, на яких умовах закінчиться війна - навіть якщо Україна капітулює, аби їх ніхто не чіпав.

Спочатку всі вважали, мовляв, ну захоплять зараз Україну за тиждень, ну, нічого не поробиш, не війну ж починати через це. Але минув тиждень, минув другий, місяць. З'ясувалося, що, по-перше, Україна не капітулює; по-друге, що російська армія воює не так добре, як всі припускали.

Тут усі пожвавилися і стали допомагати Україні, намагатися вирішити питання шляхом переговорів. Через переговори припинити війну не вийшло, тому що Путіну потрібна вся Україна і менше він не хоче. А насправді він хоче ще й Молдову і багато-багато чого.

Почався третій етап, коли всі прийшли до розуміння, що війна може бути зупинена тільки одним способом: через капітуляцію Російської Федерації. Тепер потрібно думати про те, як ця війна повинна проходити, щоб це зрештою сталося. Які є варіанти для досягнення перемоги, і які в кого взагалі на цю тему є плани.

Фельштинський: розгром Росії почнеться зі звільнення Білорусі / фото facebook.com/felshtinsky

У мене є план. Хоча зараз здається, що він занадто легковажний, але те, що в підсумку за цим планом усе розвиватиметься, я вам гарантую.

Насправді, розгром Російської Федерації почнеться зі звільнення Білорусі. Зараз на це можна дивитися зі здивуванням, але повірте, це те, що станеться.

Білоруський напрямок - найлегший для розгрому Росії. Вихідна мета полягала в тому, щоб використовувати Білорусь як плацдарм для наступу на Східну Європу, в тому числі й в Україну. А з втратою Білорусі весь сенс військової кампанії Путіна втрачається. З Криму і Донбасу російські війська після цього підуть самі, за них битися буде безглуздо. Звільняється Білорусь, злітає Лукашенко, і в'їжджає в Мінськ "уряд у вигнанні", який уже давним-давно сформований. І російська агресія проти України закінчується.

Це найпростіший і найдешевший варіант. Найменше людей загине. У той час, як на Донбасі вже 9 років іде війна, і ніякого прогресу у військових діях там немає, і довго ще не буде. Це позиційна війна і в ній зацікавлена Росія - їй, на відміну від України, абсолютно все одно, скільки вона кладе там своїх солдатів. Тому вести позиційну війну Україні не вигідно.

А як саме Білорусь буде звільнятися... Пам'ятаєте, коли Путін до Криму увійшов - він говорив, що це не російська армія, а "зелені чоловічки". А чому, власне, "зелені чоловічки" не можуть звільняти Білорусь від російських військ?

Лукашенко кілька днів тому зробив гучну заяву, мовляв якщо хоч один український солдат перейде кордон Білорусі, вона вступить у війну. По-перше, Білорусь уже вступила у війну, не будемо нікого обманювати. Просто Лукашенко береже своїх солдатів. По-перше, у нього їх дуже мало, а по-друге, вони його зметуть, як тільки він дасть їм наказ перейти кордон України.

Але кордон Білорусі не переходитимуть українські солдати. Його можуть переходити солдати білоруського полку імені Кастуся Калиновського. І ми подивимося, що буде з Лукашенком. Тому, що якби він цього смертельно не боявся, він би не сказав зараз цю фразу.

Українські солдати не переходитимуть кордон Білорусі / фото REUTERS

З Криму Росія буде евакуюватися, спішно киваючи п'ятами. Як тільки буде знесено Кримський міст і почнуться ракетні удари по військових об'єктах. Це питання, яке можна вирішити за допомогою ракет дальнього радіусу дії, які Україна отримає. Так, це займе якийсь час для союзників - вони повільні, довго думають і всього бояться. Але оскільки інших способів закінчити цю війну немає, і не буде, - дадуть Україні і F-16, і ракети дальнього радіусу дії. Усе дадуть.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся