У Польщі йде потужний потік пропаганди та дезінформації, каже Томек Вальчак / фото надано героєм інтерв'ю

""Машина" Путіна працює. Ситуація на кордоні Польщі та України провокує антиукраїнські настрої", - польський журналіст Томек Вальчак

12:16, 24.02.2024
8 хв. Інтерв'ю

Польський журналіст Томек Вальчак розповів УНІАН, який вигляд ситуація на українсько-польському кордоні має для поляків, наскільки Кремль замішаний в організації "протесту" і чи розуміють у Польщі, що війна можлива і на їхній території.

Томеку, що відбувається на українсько-польському кордоні? Якою ця ситуація бачиться полякам?

Поблизу все не так страшно, як може здатися українцям. Так, є проблеми з перевезенням продуктів з України через Польщу. Польські фермери бояться, що ваші продукти занадто дешеві, з ними важко конкурувати і це вплине на їхній дохід.

Головне, Туск звернув увагу, що блокада загрожує постачанню гуманітарної, військової допомоги. На державному рівні говориться, що не можна допустити, щоб польсько-український кордон був заблокований. Не знаю, як точно перекласти українською, можна сказати, що це буде інфраструктура особливого призначення. Це означає, що не можна буде там протестувати, заважати роботі пунктів пропуску. Напевно, вже поліція дбатиме про те, щоб блокад не було. Такі сцени, як були останні дні, ми спостерігати не будемо.

Відео дня

Але протести пов'язані не тільки з Україною, а й політикою ЄС ("Зелена угода" покликана зупинити катастрофічні зміни клімату, але водночас критично збільшує витрати фермерів, - УНІАН).

Смішно, що фермери протестують проти рішень ЄС на тракторах, куплених за гроші Євросоюзу. А не смішно те, що в протести втручається Росія.

Натякаєте, що Росія підтримує заворушення?

Йде потужний потік пропаганди і дезінформації. У протестувальників з'являються ідіотські гасла, типу, щоб "Путін прийшов і навів порядок". Був прапор Радянського союзу. Це при тому, що радянська символіка в публічних місцях заборонена! Немає таких дурнів, які б ходили з прапором СРСР вулицями польських міст. Очевидно, що це провокатор. Неможливо, щоб нормальний поляк таке написав, нормальні люди так не думають. І нормальних набагато більше, ніж тих ідіотів.

"Машина" Путіна працює. Офіційно про це не говорять, але я скажу: ситуація на кордоні провокує антиукраїнські настрої. Вони дозрівають у суспільстві. Є ризики, що в перспективі це може вплинути на ставлення до українців, України. З іншого боку, Дональд Туск на пресконференції сказав, що ми будемо завжди з Україною, що в плані підтримки нічого не змінюється. І Польща має намір підтримувати тих, хто протестує, вирішувати їхні проблеми, наприклад, укладати якісь угоди з Україною про обмеження потоку продуктів.

Одному з польських фермерів, який на тракторі вивісив прапор СРСР і рукописний напис із закликом до Володимира Путіна "навести лад" з Україною, Брюсселем, загрожує в'язниця / фото - Wyborcza

В Україні зростає впевненість, що учасники блокади - агенти Кремля, які виходять на протест за рублі. Що в Польщі про це думають?

Я розумію, про що ви питаєте, але це не факт. Більшість цих людей справді вірить, що конкуренція з боку українських продуктів впливає на їхні доходи. У квітні минулого року заборонили постачання українського зерна до Польщі. Його потік сильно зменшився, і воно не повинно залишатися в нас, але... але частина залишається. Є підприємці, які користуються ситуацією. При цьому, кількість зерна, яке в'їжджає до Польщі, не настільки велика, щоб викликати падіння цін. Протестувальники цього не скажуть, але статистичні дані говорять самі за себе.

Водночас, є реальна проблема конкуренції між польськими та українськими виробниками продуктів. Війна закінчиться, Україна приєднається до ЄС, але це питання залишиться на довгі роки. У ЄС багато законів, яких потрібно дотримуватися, все набагато суворіше, ніж в Україні. Зараз ваші продукти дешевші, тому є обурення.

Тим не менш, бачив інформацію, що деякі з протестувальників дійсно можуть мати зв'язки з Росією...

Звичайно, є люди, яким чи то справді заплатили, чи то вони стали жертвами російської пропаганди. Їх дуже мало, але провокатори є. І є політики, які жодного впливу на політичне життя Польщі не мають, підтримки виборців у них немає, але вони з'являються на кордоні, щоб розпалити конфлікт.

Чи вдасться росіянам посилити свої позиції, просунути свої меседжі, створити в Польщі конфлікт?

Росія не може створити конфлікт у Польщі, вона не в силах його придумати і змодерувати. Але вона використовує вже наявні проблеми, конфлікти, намагається їх розпалювати. Російський слід у всьому цьому є, але не домінуючий. Не Кремль придумав протест. Є свої маргінали, про них багато говориться. Але я б не звертав на них такої великої уваги. Вони не є більшістю, навіть хоч щось визначальною меншістю. Вони маргінали, яким, на жаль, вдається розпалювати емоції.

Крім цього, у соцмережах давно "працюють" боти. Матеріали, які стосуються війни в Україні, одразу їх приваблюють. Якщо тільки їх читати, то складається враження, що більшість поляків так думають...

Росіяни намагаються змінити ставлення до українців. Але в них не виходить. Я ще раз хочу підкреслити, що антиукраїнських настроїв у Польщі немає. Не виходить росіянам отримати підтримку поляків. Під російським прапором у нас щось робити неможливо - поляки ненавидять росіян, ненавидять Росію.

Здається очевидним, що ослаблення підтримки України, конфлікти між союзниками неминуче призведуть до боїв уже в самій Європі. Що поляки думають про війну з РФ на своїй землі?

Війна здавалася неминучою два роки тому. Тоді думали, що Росія не зупиниться в Україні і битиметься на території НАТО. Страх був і серед політичних еліт, і серед усього польського суспільства. Відтоді, як українці зуміли захистити Незалежність, вигнали росіян з-під Києва, думка змінилася - стали спокійніше на це дивитися. Це не та тема, яку обговорює суспільство. З'явилася думка, що, якщо вже й доведеться боротися з Росією, це не буде такий суперник, як ми очікували.

Але серед політичних еліт з'явився консенсус, що потрібно змінювати концепцію на рівні НАТО. І генерали, і політики говорили про те, що не можна допустити Бучу в Польщі. До того була стратегія: росіяни нападають, ми чекаємо наших союзників і відвойовуємо все, що було окуповано. Але, побачивши варварство росіян, довелося змінити концепцію. Неможливо віддавати росіянам жодного метра території. Це одна з найважливіших змін.

По-друге, ми зрозуміли, що наша армія не до кінця готова до оборони, що ППО - одна з найважливіших речей і її потрібно вигадувати заново. Зріс бюджет для армії, НАТОвська норма - 2% ВВП, а ми вже приблизно 4% відсотка витрачаємо на нову зброю, нове озброєння, техніку. Розвиваються дрони. Закупівлі, закупівлі, ще раз закупівлі. Новий уряд мав намір подивитися, чи все потрібно, чи всі норми дотримуються. Але не думаю, що будуть великі зміни.

З іншого боку, у Польщі немає загальної мобілізації, служба була радше проблемою, ніж можливістю зробити престижну кар'єру. Попередня влада намагалася показати, що служба в армії - престижно, але добровольців знайшлося не так уже й багато. Є проблема з тим, щоб підвищити кількість військовослужбовців.

Ми - частина НАТО і нам не потрібна велика армія, нам треба протриматися, поки союзники не підтягнуться. Але ця концепція проіснує до виборів у США. Перемога Трампа може поставити питання про існування НАТО, про те, чи не доведеться нам самим захищатися.

І є розуміння, що може бути гібридна війна?

Так, експерти, перш за все, турбуються про гібридну війну. Зрозуміло, що може бути під загрозою енергетична інфраструктура. Йдеться про забезпечення поставок газу і нафти морем. Польський флот був не настільки сильним, щоб захищати ці поставки. Є розуміння важливості кібербезпеки. Важливо, що багато питань розробляються, у співпраці не тільки з НАТО, а й з Україною. Усі в захваті від того, як ви справляєтеся з кібератаками.

Влад Абрамов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся