Після звільнення азербайджанською армією в жовтні 2020 року у Фізулі відбувається масова реконструкція центру міста / фото Мубаріза Асланова

Показова деокупація: як повертається до життя Карабах

17:46, 02.04.2024
7 хв. Репортаж

Пів року тому, восени 2023-го, карабаське місто Ханкенді (під контролем карабаських вірмен його називали Степанакерт) повернулося під вплив Азербайджану. Цього моменту в Азербайджані чекали три десятки років. УНІАН дізнався, як відбувається відновлення регіону.

Деокупація захоплених росією територій, пошук точок дотику тих, хто тривалий час перебував під впливом російської пропаганди, і тих, кому пощастило не опинитися в окупації, спільних цілей, необхідність об'єднання - одне з найскладніших питань, що постануть перед Україною після закінчення війни. Але наскільки все це можливо? Чужий досвід демонструє - можливо. Спеціальний кореспондент Мубаріз Асланов побував на Південному Кавказі та підготував для УНІАН репортаж про відновлення Карабаху після повернення регіону під владу Азербайджану.

Розділяй і володарюй

Карабах - міжнародно визнана територія Азербайджану. Ще сто років тому, 1923 року, ця територія, населена азербайджанцями та вірменами, після завоювання Азербайджану більшовиками, отримала у складі Азербайджанської РСР статус автономної області. Ця юридична тонкість заклала основу майбутньої міжетнічної напруженості. Можливо, у цьому й полягав план радянських функціонерів - так зручніше було тримати Південний Кавказ під контролем.

Перші провокації карабаських сепаратистів, за підтримки вірменського партійного керівництва і з мовчазного схвалення Москви почалися в регіоні ще у 80-ті минулого століття, перед розпадом СРСР. А вже 1992 року спалахнула перша карабаська війна. Тоді контроль над регіоном встановила Вірменія. Безліч азербайджанців змушені були покинути свої домівки й перетворитися на біженців - аналогічно до того, як десятки тисяч українців стали внутрішньо переміщеними особами після окупації росіянами Криму та частини Донбасу... А повернення під контроль Баку всієї території Карабаху та семи прилеглих до нього районів стало головною вимогою Азербайджану.

До міста Фізулі повертаються люди / фото Мубаріза Асланова

Частину територій, які в 90-х опинилися під контролем вірмен і російських "миротворців", Баку повернув після другої карабаської війни 2020 року. А 19-20 вересня 2023 року Азербайджан повністю відновив свій суверенітет і територіальну цілісність, звільнивши решту Карабаху під час локальної антитерористичної операції.

Відновлення після деокупації

Севіль Новрузова, мешканка міста Фізулі на кордоні Карабаху з Іраном, прожила тридцять років у Баку - як біженка. Жінка згадує, як 1993 року їх виселили, і розповідає, що колись її дім знаходився за 300 метрів від того місця, куди зараз повернулася її родина.

Севіль Новрузова, мешканка міста Фізулі на кордоні Карабаху з Іраном, прожила тридцять років у Баку - як біженка / фото Мубаріза Асланова

"Зараз у багатьох країнах світу йде війна. Українці перебувають у такій самій ситуації, як і ми 30 років тому. Я їх дуже добре розумію. Бажаю, щоб українці незабаром відчули ту радість, яку відчуваємо ми зараз, нехай повернуться у свої звільнені домівки. Нехай вони будуть впевнені, що це можливо. Бажаю терпіння родичам загиблих українців", - каже вона.

Як розповідають місцеві жителі, на початку 90-х місто Фізулі та його околиці було практично повністю зруйноване, стерте з лиця землі вірменськими збройними силами, а все, що вціліло, було заміновано. Після звільнення азербайджанською армією в жовтні 2020 року у Фізулі відбувається масова реконструкція центру міста, велике будівництво. Нові будинки, у які повертаються колишні біженці, у прямому сенсі зводяться на руїнах старого міста.

На початку 90-х місто Фізулі та його околиці було практично повністю зруйноване / фото Мубаріза Асланова

Ще одне місто - Агдам - постраждало ще більше. За свідченнями очевидців, воно та його околиці були зруйновані "до останньої цеглини". Після звільнення у 2020 році, Вірменія надала Азербайджану дані, згідно з якими тут "закопано" принаймні 97 тисяч мін.

У місті Агдам закопано багато мін / фото Мубаріза Асланова

Наразі процеси розмінування та відновлення Агдама проходять паралельно.

За свідченнями очевидців, Агдам та його околиці були зруйновані "до останньої цеглини" / фото Мубаріза Асланова

А ось серце Карабаху - місто Шуша, розташоване на найвищій вершині Малих Кавказьких гір, сьогодні перетворилося на одне велике будівництво. Після того, як 8 травня 1992 року його зайняли вірменські збройні сили, а місцеве населення вигнали, зруйнували не тільки будинки жителів, а й культурні пам'ятки. Наприклад, мечеть Говхарага, історична фортеця Карабаського Панахалі-хана, який заснував тут адміністративний центр ханства 1752 року, щоб ефективніше захищати себе від іранських шахів, які часто нападали.

Місто Шуша, розташоване на найвищій вершині Малих Кавказьких гір, сьогодні перетворилося на одне велике будівництво / фото Мубаріза Асланова

Після звільнення у 2020 році Шуша перетворився на великий будівельний майданчик. Тут відбудовують мечеті та реставрують церкву, за три останні роки з'явилося три сучасні готелі, зводять і вводять в експлуатацію нові житлові комплекси.

Шукюр Гасанов переїхав із батьками в місто Шуша, коли навчався в середній школі.

Місто Шуша відбудовують / фото Мубаріза Асланова

"Ми жили добре, ми були з вірменами в нормальних стосунках, поки не прийшли вірменські сепаратисти. Коли нас виселили, моїм дітям було 8-9 років. Зараз їм по 40 років. Коли ми виїжджали, нам перекривали дороги, закидали автомобілі камінням... Постраждало багато невинних людей", - згадує чоловік.

У Шуші було зруйновано багато будинків / фото Мубаріза Асланова

Будинок Шукюра Гасанова в Шуші був повністю зруйнований. Але зараз, через 30 років, хоча його сім'я повертається в нове житло, у людей є відчуття - повертаються до своїх домівок.

Перейменування "на часі"

Азербайджанці, які три десятки років не були вдома, їдуть до рідного Карабаху в рамках державної програми повернення біженців. При цьому, вони мають намір не лише відбудувати свій побут, а змінити навіть топоніми, щоб нічого не нагадувало про тривалу окупацію.

Один з найяскравіших прикладів - місто Ханкенді.

Назва міста Ханкенді, збудованого карабаським ханом Мехдігулу-ханом у середині XVIII століття, означає "Ханське село" / фото Мубаріза Асланова

Назва міста, побудованого карабаським ханом Мехдігулу-ханом у середині XVIII століття, означає "Ханське село". Навіть після окупації царською росією в середині XIX століття ця назва зберігалася на прохання місцевих дворян. Однак після встановлення радянської влади, штучного створення "Нагірно-Карабахської автономної області" та визначення Ханкенді центром провінції, місту було присвоєно ім'я "Степанакерт" - на честь більшовика Степана Шаумяна.

Напередодні розпаду СРСР, 1991 року, рішенням Верховної Ради Азербайджану колишню назву міста - Ханкенді - було відновлено / фото Мубаріза Асланова

Напередодні розпаду СРСР, 1991 року, рішенням Верховної Ради Азербайджану колишню назву міста - Ханкенді - було відновлено. Але проіснувала вона рівно до першої карабаської війни. Після того, як регіон зайняли вірмени і до вересня 2023 року Ханкенді існував як "Степанакерт". Зараз "столиця" Карабаху відновила історичну назву.

Місто Ханкенді відроджується / фото Мубаріза Асланова

За спостереженнями спецкореспондента УНІАН, наразі в Карабасі та прилеглих регіонах усе спокійно та стабільно - воєнний конфлікт позаду, триває процес повторної відбудови зруйнованих територій і повернення біженців, які були вимушені покинути свої домівки 30 років тому.

Мубариз Асланов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся