"Делфі" продовжує викидати нафтопродукти у море / Фото УНІАН

В Одесі через черговий витік нафтопродуктів з аварійного танкера «Делфі» забруднення води перевищено майже у 5 разів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в соціальних мережах заявив керівник Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Він зазначає, що в неділю взяв участь у засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та НС Одеської облдержадміністрації, де обговорювалася ситуація, пов'язана з танкером.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі із затонулого танкера "Делфі" стався масштабний розлив пального (фото)

«Чергова спроба підняти судно на кіль провалилася, зате є новий вилив нафтопродуктів у воду. Забруднено близько 100 кв. метрів поверхні води. Держекоінспекція в Одеській області відібрала проби води для лабораторного визначення вмісту ГДК», - повідомив Мальований.

Станом на 25 липня, за словами чиновника, було встановлено перевищення нормативів гранично допустимої концентрації нафтопродуктів у 4,8 раза.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя. Надалі це судно почало дрейфувати і сіло на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв забрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілком. Пізніше Адміністрація морпортів дозволила судновласнику забрати з одеського пляжу аварійний танкер «Делфі» до 20 липня. Однак судно так і не забрали з узбережжя в обіцяний термін.

У травні, червні та липні було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера.

Спроба компанії-підрядника 18 липня підняти «Делфі» за допомогою буксирів завершилася невдачею.

Планувалося, що 24 липня підрядник зробить останню спробу евакуювати судно, але 23 липня з ранку суботи, 24 липня, проводилися підготовчі роботи. Пізніше два потужних буксири зробили спробу зірвати танкер з мілини, але металеві троси не витримали навантаження.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций заявив, що чергова спроба судновласника підняти танкер завершилася невдачею і державне підприємство «Адміністрація морських портів України» має в найкоротші терміни забрати з одеського пляжу аварійний танкер «Делфі», який зазнав катастрофи восени 2019 року.

Підрядник судновласника аварійного танкера заявив про продовження операції з підйому цього судна в Одесі, але 26 липня на екстреному засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та НС Одеської обладміністрації ухвалено рішення про визнання ситуації з «Делфі» надзвичайною, судновласнику відмовлено у продовженні робіт.