Питання евакуації танкера остаточно перейде до держави / фото УНІАН

Ситуація з аварійним танкером Delfi визнана надзвичайною, судновласнику відмовлено в продовженні робіт.

Читайте такожВ Одесі із затонулого танкера "Делфі" стався масштабний розлив пального (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення ухвалене сьогодні на екстреному засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обладміністрації.

Відео дня

Крім штатних членів комісії в її роботі взяли участь міністр інфраструктури Владислав Криклій, голова Одеської обласної державної адміністрації Куций Максим, керівник Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, керівництво Адміністрації морських портів України.

"Основне - ситуація визнана як надзвичайна, регіонального рівня. Завтра, за законом, це має затвердити експертна комісія ДСНС України. Після цього процес евакуації танкера остаточно перейде виключно до держави", - заявив голова Одеської ОДА.

Він зазначив, що у судновласника і підрядної організації, залучених до процесу, було достатньо часу й спроб для успішного підйому судна, але їх підхід не спрацьовує.

Куций Максим підкреслив, що сьогодні вдалося виробити єдиний план дій з усіма учасниками майбутньої операції.

"Водночас, представники міської влади проігнорували сьогоднішнє засідання не з'явилися на зустріч", - зауважив губернатор.

Він акцентував на основних чотирьох пунктах. Перший - роботи не зупиняться навіть на період проведення тендера. Другий - буде застосовано скорочену процедуру закупівлі послуг у підрядників, без бюрократичних затримок. Третій - 27 липня пройде розширена нарада за участю експертів галузі. Вироблені ними технічні обґрунтування ляжуть в основу операції з оперативної евакуації судна. Четвертий - Держекоінспекцією ініційований перерахунок збитків, заподіяних екології.

"Скажу відверто. Часу на ліквідацію мало. Судновласник до останнього не відмовлявся від права на свою власність, затягуючи процес. Тепер евакуацією займеться держава, з технічною реалізацією від АМПУ. А судновласник, в обов'язковому порядку, відшкодує вартість робіт і завдану шкоду", - резюмував чиновник.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер "Делфі" (Delfi) з трьома українцями на борту. З-за шторму його віднесло до пляжу "Дельфін" в Одесі. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжі. Надалі це судно почало дрейфувати й потрапило на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв прибрати Delfi з пляжу "Дельфін" до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілком. Пізніше Адміністрація морпортів дозволила судновласнику прибрати з одеського пляжу аварійний танкер Delfi до 20 липня. Однак судно так і не прибрали з узбережжя в обіцяний термін.

У травні, червні та липні було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера.

Спроба компанії-підрядника 18 липня підняти Delfi за допомогою буксирів завершилася невдачею.

Планувалося, що 24 липня підрядник зробить останню спробу евакуювати судно, але 23 липня з ранку суботи, 24 липня, проводилися підготовчі роботи. Пізніше два потужні буксири зробили спробу зірвати танкер з мілини, але металеві троси не витримали навантаження.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Куций Максим заявив, що чергова спроба судновласника підняти танкер завершилася невдачею і державне підприємство "Адміністрація морських портів України" має в найкоротші терміни прибрати з одеського пляжу аварійний танкер Delfi, який зазнав аварії восени 2019 року.

Підрядник судновласника аварійного танкера заявив про продовження операції з підйому судна в Одесі.