Вітчизняний ринок не потерпає від дефіциту овочів чи фруктів / фото УНІАН, Олександр Синиця

Чи зможе деокупований Південь потішити нас цьогоріч овочами та фруктами і цінами на них

09:00, 01.04.2023
9 хв.

Російські окупанти на теренах родючого українського Півдня знищують все, до чого можуть дотягнутися їх криваві руки, і, серед іншого, перешкоджають постачанню фруктів та овочів в інші регіони. Як вплине на цей ринок деокупація частини Херсонщини та чи зможе цей край порадувати українців свіжими вітамінами?

Український Південь з родючими ґрунтами та сприятливим кліматом для гарних врожаїв овочів та фруктів недаремно став бажаною ціллю для ненаситних російських загарбників. Окупація північними варварами цих наших земель навесні минулого року перекрила для українців доступ до звичних вітамінів за відносно прийнятними цінами.

Але вітчизняні аграрії та ритейлери зуміли знайти їм альтернативу та намагались задовольнили попит наших громадян власним виробництвом на інших вільних територіях, або імпортом.

Зараз вітчизняний ринок хоча й не потерпає від дефіциту овочів чи фруктів, і кожен охочий може їх придбати, але їхня вартість все ж далеко не завжди радує покупців. Адже ціни на деякі з цих харчів за час широкомасштабної війни зросли в декілька разів. І наразі загалом в Україні спостерігається найбільший злет цін на овочі.

Відео дня

"Україна проходить пік цін на овочі. Хоча до ціни додалося ще два фактори. Енергетична криза, яку створювала країна-агресор, завадила збереженню великої частини врожаю. Другий –  багато овочів, перш за все, цибулі і моркви, вирощувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Через окупацію овочі не були доступні українському споживачеві", – зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Проте звільнення від російських окупантів частини Херсонщини, яке вдалось торік восени завдяки подвигу наших захисників, дає нам надію, що поступово на наших столах знов з’являться фрукти та овочі з українського південного краю. Ситуація ще більше покращиться, коли наші герої виженуть ворогів з усього вітчизняного Півдня.

Поступове відновлення роботи

Жорстокі окупанти, на превеликий жаль, наробили багато лиха, перебуваючи на просторах Херсонщини, яка зараз вже знов під українським прапором. Зокрема, чимало сільгосппідприємств було зруйновано та розграбовано російськими загарбниками. Тому більшість овочівників та фруктовиків з того регіону не мають змоги швидко повернутись до роботи.

Як зазначив в коментарі агенції УНІАН аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, моментального позитивного ефекту для українського фруктово-овочевого ринку від деокупації частини Півдня ми не зможемо отримати.

Аграрії на деокупованих територіях цього сезону зможуть активніше та більш безпечно займатися вирощуванням овочів / фото ua.depositphotos.com

"Багато земель заміновано, потрапило під обстріли та забруднено залишками вибухонебезпечних речовин, і для безпечного вирощування продукції потрібен час, щоб їх розмінувати", – підкреслив він.

Проте, як відмітив аналітик, завдяки деокупації правобережжя Херсонської області в листопаді минулого року, Миколаївська, Кіровоградська, Одеська області цього сезону зможуть активніше та більш безпечно займатися вирощуванням овочів, і зібрати більший урожай.

Експерти Всеукраїнської аграрної ради розповіли, що серед учасників їхньої асоціації є аграрії з деокупованих територій Херсонщини, які спеціалізуються на вирощуванні фруктів та овочів, проте вони ще не повернулись на ринок.

"На ринок ніхто з них ще не повернувся. Люди відновлюють господарства. Зокрема, фруктовики тільки готуються до висадки садів", – зазначив заступник голови ВАР Денис Марчук.

Він підкреслив, що головною перешкодою для їхньої роботи залишаються засмічення і замінування територій, що уповільнює можливість вийти у поля.

"Аграрії на деокупованих територіях, які частково або повністю втратили свої господарства, не мають фінансових ресурсів на проведення обстеження та розмінування, відповідно, не зможуть обробляти свої земельні ділянки цієї весни та вести господарську діяльність", – наголосив Марчук.

Тому, за його словами, наразі Україні потрібна як фінансова підтримка, так і залучення спецтехніки для ретельного розмінування територій та допомога з навчанням людей.

Стан овочево-фруктового ринку

Вітчизняний ринок хоч і призвичаївся до воєнних умов та має що запропонувати з фруктів та овочів споживачам і без постачання цих товарів з окупованих та прифронтових територій. Але ця альтернатива коштує зовсім не дешево.

Якщо взяти в сукупності кілька областей, які найбільше потерпають від російської навали, а саме – Миколаївську, Херсонську, Запорізьку, Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Харківську, - то за даними Держстату, у 2021 році виробництво огірків та корнішонів в сумі у зазначених областях займало 41 відсоток від загальноукраїнського обсягу вирощування, у виробництві томатів - 65 відсотків, цибулі ріпчастої - 35 відсотків, капусти - 27 відсотків.

"Відсутність поставок з цих областей має відчутний вплив на пропозицію на ринку, і тому ціни постійно змінюються. Саме імпортна продукції відіграє важливу роль у загальному балансі", – зазначили в УКАБ.

За оцінками експертів Асоціації, Київська, Львівська, Вінницька області також вирощують багато овочів, але й вони в минулому сезоні зіштовхнулися з багатьма проблемами - здорожчанням добрив, логістики, проблемами з електропостачанням для тепличних господарств і тд.

В окремих супермаркетах прослідковується високий попит на картоплю та буряк / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Зокрема, північна частина столичної області також сильно постраждала від російської окупації, і потрібен був час для відновлення, що також вплинуло на пропозицію овочів минулого року.

А що стосується попиту на овочі, то наразі в мережі супермаркетів АТБ прослідковується особливе зацікавлення покупців в продукції із "борщового набору". Але у зв’язку з терористичними атаками і, як наслідок, перебоями в електропостачанні для складів зберігання продукції, товар псується швидше. І це в свою чергу приводить до тимчасового дефіциту капусти, цибулі, моркви.

Натомість, як розповіла УНІАН директор департаменту фреш у мережі VARUS Катерина Нічаєва, в їхніх магазинах прослідковується високий попит на картоплю та буряк, який обумовлений доступністю цін. А також є зростання попиту на сезонні весняні товари – редис, огірок, листя салату.

"На сьогодні ми простежуємо певний дефіцит на цибулю та моркву. Але нестачі на полицях не буде, ми плануємо закуповувати імпортний товар", – додала вона.

Тепла пора наближається: що очікувати

Наближення тепла та початку нового сезону вирощування свіжих вітамінів на відкритому ґрунті та у парниках селян традиційно спонукають їхню вартість знижуватись. Не виключенням стане і цей рік, попри продовження повномасштабної війни.

"Якщо говорити за цінову складову, то зниження цін на овочі буде. Проте, наскільки знизиться ціна і чи повернеться вона до минулорічних показників, залежить від достатньої пропозиції на внутрішньому ринку для споживачів", – зазначив аналітик Гопка.

Він додав, що з переходом до теплого сезону вирощування овочів та фруктів ризик дефіциту цих продуктів стає дедалі меншим. Але все буде залежатиме від погодних умов, якими будуть найближчий місяць-два як в Україні, так і в нашій частині світу.

Переважаюча частина фруктів вирощується в центральній та західній Україні /фото УНІАН, Олександр Синиця

Зокрема, щодо популярних серед українців фруктів, за словами експерта, лише незначна їх частина поступає на ринок зі східних областей – абрикоси, черешні, сливи. Переважаюча частина фруктів вирощується в центральній та західній Україні, і тому тут ситуація у виробництві трохи краща.

Отож деокупація частини Херсонщини є дійсно важливою подією як для нашої країни в цілому, так і для вітчизняного продовольчого ринку. Але наразі значною перешкодою для повернення до повноцінної роботи фруктовиків та овочівників з цього регіону лишається замінування та забруднення угідь російськими окупантами.

Проте уряд вже затвердив першочергові заходи з обстеження та розмінування земель сільськогосподарського призначення, де планується посів овочевих та баштанних культур. Це, в свою чергу, даватиме змогу фермерам якнайшвидше приступити до посіву і в новому сезоні забезпечити українців якісними і доступними овочами та фруктами, включаючи знамениті херсонські кавуни.

Тож віримо, що зовсім скоро всі аграрії, господарства яких тимчасово перебувають під окупацією країни-терориста Росії, зможуть повернутись на рідні землі і продовжувати тримати та зміцнювати український продовольчий фронт, вирощуючи, зокрема, мелітопольські черешні та запорізькі томати.

Альона Кириченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся