Фото УНІАН

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) схвалила висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки за попереднім аналізом безпеки Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом".

Відповідну постанову було прийнято на засіданні колегії 3 листопада.

"Таким чином, колегія підтвердила, що проект ЦСВЯП відповідає вимогам з ядерної та радіаційної безпеки. Згідно з постановою колегії, окремі проектні рішення, обгрунтування безпеки яких у попередньому звіті викладено коротко, будуть деталізовані на наступній стадії проектування ЦСВЯП. Схвалене ДІЯРУ висновок буде направлено на розгляд та затвердження в Державну архітектурно-будівельну інспекцію України", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Виступаючи на колегії, президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський зазначив необхідність якнайшвидшого розгляду питань, пов'язаних з будівництвом ЦСВЯП. "Технології та проектні рішення, вибрані для будівництва Централізованого сховища, відповідають міжнародним вимогам до поводження з радіоактивними матеріалами і забезпечують надійне та безпечне зберігання відпрацьованого палива з українських АЕС. Техніко-економічне обґрунтування ЦСВЯП пройшло державну екологічну експертизу і отримала позитивний висновок. На сьогодні всі організаційно-правові питання щодо будівництва сховища вирішені. Зволікання з початком будівництва сховища спричинить подальші фінансові втрати для України, тоді як введення його в експлуатацію істотно підвищить енергетичну безпеку держави", - цитує Недашковського прес-служба.

Читайте такожЕнергоатом та Holtec вдосконалюють технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на українських АЕС

Як повідомляв УНІАН, контракт на будівництво ЦСВЯП між "Енергоатомом" і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec Internatinal був підписаний ще в кінці 2004 року, проте з ряду причин, в тому числі через зміни політичної кон'юнктури і економічної кризи 2008 року, проект був фактично заморожений.

У квітні 2016 року Недашковський заявив про перенесення терміну запуску ЦСВЯП на кінець 2018 року через відсутність коштів для фінансування проекту і проблем з наданням земельної ділянки для сховища. У той же час проектування і державна експертиза ЦСВЯП будуть завершені до кінця 2016 року. За словами голови Державної інспекції з ядерного регулювання Сергія Божка, будівництво сховища буде виконано у відповідності з міжнародними стандартами ядерної безпеки.

12 жовтня 2016 року Кабмін прийняв рішення про виділення земельних ділянок загальною площею 45,2 га в зоні відчуження (Київська обл) під будівництво ЦСВЯП.

Згідно з інформацією "Енергоатому", через відсутність власного сховища Україна щорічно витрачає 200 мільйонів доларів на оплату послуг російської компанії "Росатом" з вивезення та переробки відпрацьованого палива на території РФ.