Ілюстрація REUTERS

Національний банк України послабив низку вимог до банків для підтримки фінансової системи в період обмежень у зв'язку зі світовою пандемією коронавірусу COVID-19.

Читайте такожВ українських банках не вистачає готівкової валюти – НБУ

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор відстрочить впровадження буферів капіталу, включаючи буфер консервації капіталу і буфер системної важливості. Водночас, банки мають виконувати мінімальні вимоги достатності та регулятивного капіталу.

Відео дня

Виїзні перевірки банків та інших фінансових установ на період надзвичайних заходів відкладаються, але регулятор продовжить відстежувати показники фінансового сектору, включаючи ліквідність і якість кредитних портфелів.

Також Нацбанк відстрочив проведення стрес-тестування банків.

Додатково при необхідності Національний банк знизить норму обов'язкового резервування за залученими коштами в іноземній валюті, а також тимчасово знизить мінімальний рівень нормативу ліквідності LCR.

Крім того, в НБУ готові оголосити позачергові тендери з підтримки ліквідності банків та розширити критерії прийнятності застави за кредитами екстреної підтримки ліквідності.

В НБУ зазначили, що банківська система України на сьогодні досить стійка, капіталізована і має значний запас ліквідності - обсяг коррахунків банків і залишків за депозитними сертифікатами становить понад 210 мільярдів гривень. Отже, система продовжує стабільно працювати й надавати послуги клієнтам.

При цьому Нацбанк зберігає присутність на валютному ринку та підтримує ліквідність банків через стандартні інструменти рефінансування.

Регулятор закликав банки утриматися від виплати дивідендів щонайменше до липня 2020 року, щоб банки мали додатковий запас міцності.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів прийняв рішення про обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширення коронавірусної інфекції.

Зокрема, введено заборону на залізничні, авіа - та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення, а також на роботу метрополітенів.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, паливом, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську і страхову діяльність.

Органам влади, підприємствам і організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а при наявності технічної можливості - також роботу в режимі онлайн.

Згідно із заявою прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Кабмін при необхідності запропонує президентові України Володимиру Зеленському запровадити в країні режим надзвичайного стану для протидії поширенню коронавірусної інфекції.