Кабмін скорочує витрати на комунальні субсидії / фото 5.ua

У проекті державного бюджету на 2019 рік передбачено 55 мільярдів гривень на фінансування програми надання житлових субсидій населенню з оплати житлово-комунальних послуг, що на 22,5% менше обсягу видатків на ці цілі на поточний рік.

Читайте такожМайже половина українців отримує державну допомогу - міністр (відео)

Як повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики України з посиланням на главу відомства Андрія Реву, в той же час, цей показник на 3,8% більше обсягу фінансування субсидій на поточний рік без урахування витрат на погашення боргів за попередні періоди.

Відео дня

"У 2018 році на програму житлових субсидій було закладено 71 мільярд гривень, але з цієї суми майже 18 мільярдів гривень - борги за попередні періоди. До речі, 2018 рік став першим роком, коли уряд не лише не нарощував борги по субсидіях, але й зменшив їх на 18 мільярдів гривень. Тому на субсидії було передбачено 53 мільярди гривень, а на наступний 2019 рік передбачено 55 мільярдів гривень", - цитує прес-служба міністра.

У повідомленні підкреслюється, що на збільшення кількості субсидіантів впливає зростання тарифів, а на зменшення їх кількості та розміру субсидій впливає зростання доходів українців. У зв'язку з тим, що протягом двох років комунальні послуги і ціни на газ не зростали, разом з тим, в результаті пенсійної реформи пенсії зросли на 30%, а заробітні плати протягом першого півріччя також збільшилися на 25%.

"Тому, якщо говорити про підвищення тарифів на газ на 23,5%, що вплине на збільшення тарифу на опалення в середньому на 16%, то можна зробити висновок, що ці цифри корелюють один з одним, отже, різких змін в кількості субсидіантів і розмірах субсидій не буде", - зазначив Рева.

Як повідомляв УНІАН, раніше уряд дозволив українцям вибирати між субсидією і пільгою на тепло в опалювальний сезон.

Монетизація житлових субсидій в Україні проходитиме в три етапи: перший етап повинен початися 1 січня 2019 року і буде поширюватися на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів, на другому етапі до монетизації повинні бути притягнуті громадяни, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.