26 травня 2019 частина жителів Солом'янського району креативно відсвяткували День Києва, зібравшись у Протасовому Яру, який за останній місяць став дуже «популярним». Акція пройшла у форматі фестивалю під відкритим небом, до якого могли приєднатися всі бажаючі. Таким чином небайдужі жителі району висловили мирний протест проти зведення поруч із гірськолижної горою житлового комплексу Tourbillon.

Конфлікт розгорівся після того, як представники забудовника почали вирубку зелених насаджень та встановили паркан по периметру будівельного майданчика. В акті КП «Київзеленбуду» зазначено, що під вирубку потрапляє 1254 дерева. Їх відновлювальна вартість — понад 15 млн. грн.  17 травня активісти знесли паркан. Не обійшлося без конфлікту з охороною будмайданчика, котра більше нагадує "тітушок".

На захист зеленої зони Протасова Яру виступив депутат Київради Микола Негрич. Дана територія входить в його округ.  За словами депутата, тільки людина з хворобливою уявою могла додуматися будувати в Протасовому Яру.  Тим більше при відсутності історико-містобудівного обґрунтування. Одного цього факту достатньо для скасування дозволу на будівництво.

Відео дня

Проблемну ситуацію розглянула спеціальна комісія КМДА. Забудовнику порекомендували зупинити роботи до внесення ясності в ситуацію. Аналогічну рекомендацію забудовнику зробив мер столиці Володимир Кличко. 

Зелених зон в місті все менше. Приводів для занепокоєння від дикої забудови все більше. Не дивно, що жителі Солом'янки абсолютно не сприйняли плани появи трьох 30-поверхових веж замість зелених насаджень. Додатково ситуацію загострює нова інформація про те, що під забудову віддані обидві сторони Яру.

Депутат Негрич висловив сумніви, що даний проект буде реалізований. Але порадив активістам не втрачати пильність. І при необхідності звертатися до нього за консультаційною та юридичною підтримкою.

Символічно, що учасники дня Києва на Протасі робили шпаківні. Щоб птахи і в майбутньому прилітали в цей прекрасний зелений куточок столиці.