Смажена картопля - це найпростіша і найдоступніша страва, яку тільки можна собі уявити. Однак при всій простоті приготування і доступності інгредієнтів, навіть ця стрва таїть в собі кілька секретів.
- Ідеальна смажена картопля - головний секрет
- Смажена картопля з цибулею за 20 хвилин
- Ароматна смажена картопля з грибами
- Класична смажена картопля зі скоринкою
- Смажена картопля по-новому - рецепт з ресторанного меню
Раніше ми говорили про те, яка картопля найкорисніша, а сьогодні поділимося хитрощами її приготування.
Ідеальна смажена картопля - головний секрет
Почнемо з того, що далеко не будь-яку картоплю можна смажити. Сорти з високим вмістом крохмалю не годяться для смаження, оскільки така картопля не тримає форму, тобто в процесі приготування у вас вийде пюре на сковороді, а не смажена картопля.
Якщо ви не хочете, щоб ваш гарнір мав огидний смак, в жодному разі не додавайте в нього цибулю. Такий овоч багато хто любить, але він таїть в собі небезпечний нюанс - може пригоріти і неабияк зіпсувати враження від вечері. А ось часник додати можна - він відмінно гармонує з картоплею і надає їй якусь пікантної нотки.
Пам'ятайте, що смажити картоплю потрібно тільки під закритою кришкою. Без кришки страва буде готуватися нерівномірно і або частина картоплі залишиться сирою, або підгорить. Ніколи не смажте картоплю на сильному вогні. Овочу потрібен час на приготування. За 15-20 хвилин сильний вогонь повністю зіпсує вашу страву.
Ну і, нарешті, щоб звичайну смажену картоплю перетворити на шедевр, потрібно знати кілька перевірених рецептів.
Смажена картопля з цибулею за 20 хвилин
- Картопля - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 200 гр.
- Олія - 50 мл.
- Сіль - за смаком.
- Перець мелений - за смаком.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Перець горошком - 3-4 шт.
- Часник - 2-3 зубчики.
Картоплю чистимо, миємо і нарізаємо тонкою соломкою. Нарізаний овоч заливаємо холодною водою і залишаємо на 10-15 хвилин. Це необхідно для того, щоб з картоплі вийшов зайвий крохмаль. Якщо цього не зробити, продукт почне розвалюватися в процесі приготування.
Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо дрібним кубиком. На сковороду наливаємо кілька столових ложок олії і ставимо її на середній вогонь. Картоплю дістаємо з води, викладаємо на паперовий рушник і даємо воді стекти. Відправляємо овоч на сковорідку. Накриваємо кришкою і смажимо на середньому вогні 5-10 хвилин. Додаємо до картоплі дрібно нарізану цибулю, сіль, перець горошком, мелений перець. Обережно перемішуємо картоплю, накриваємо кришкою і смажимо до готовності. За кілька хвилин до готовності додаємо подрібнений часник. Перед подачею смажену картоплю можна посипати свіжим кропом.
Ароматна смажена картопля з грибами
- Картопля - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 200 гр.
- Гриби - 400 гр.
- Сіль - за смаком.
- Перець - за смаком.
- Олія - 50 мл.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Перець мелений - 0,5 ч. л.
Для цієї страви краще використовувати свіжі гриби. Оптимальний варіант - печериці або лісові гриби. Ідеально підійдуть лисички, маслюки або опеньки. Заморожені гриби для краще не брати, оскільки вони дадуть занадто багато рідини, і в результаті у вас вийде тушкована, а не смажена картопля.
Чистимо, миємо та ріжемо овоч соломкою. Миємо та нарізаємо слайсами гриби. Ріпчасту цибулю подрібнюємо. На олії обсмажуємо цибулю та гриби. Через 10-15 хвилин прибираємо гриби в тарілку, а на цю ж сковороду кладемо нарізану картоплю. Додаємо олію і смажимо картоплю до готовності під закритою кришкою. Кладемо лавровий лист, сіль і перець. За 5-7 хвилин до готовності додаємо до картоплі підсмажені гриби з цибулею. Перемішуємо, смажимо стрву ще 5 хвилин і вимикаємо плиту.
Перед подачею смажену картоплю з грибами прикрашаємо свіжою зеленню. Подавати краще зі сметаною або сметанним соусом.
Класична смажена картопля зі скоринкою
- Картопля - 800 гр.
- Вершкове масло - 50 гр.
- Олія - 50 мл.
- Сіль - за смаком.
- Перець - за смаком.
- Борошно - 100 гр.
Картоплю миємо, чистимо і нарізаємо брусочками або скибочками. Заливаємо нарізаний овоч холодною водою і залишаємо на 10 хвилин, щоб вийшов зайвий крохмаль. Через 10-15 хвилин викладаємо картоплю на паперовий рушник і промокаємо, поки не приберемо всю рідину. Обсушену картоплю перекладаємо в глибоку миску. Додаємо борошно, сіль і мелений перець. Ретельно перемішуємо картоплю з борошном.
На розпечену сковороду наливаємо олію і відразу ж додаємо вершкове масло. Коли суміш масел розтане, відправляємо на сковороду картоплю. Смажимо картоплю на середньому вогні без кришки і тільки в один шар. Якщо картоплі буде забагато, вам доведеться накрити сковороду кришкою, а в цьому випадку скоринка не вийде.
Смажена картопля по-новому - рецепт з ресторанного меню
- Картопля - 800 гр.
- Копчені ковбаски - 300 гр.
- Цибуля ріпчаста - 100 гр.
- Рослинна олія - 50 мл.
- Лавровий лист - 2-шт.
- Перець мелений - за смаком.
- Перець гострий - за смаком.
- Часник - 2-3 зубчики.
- Сметана - 200 мл.
- Свіжий кріп - 50 гр.
- Твердий сир - 200 гр.
Картоплю миємо, чистимо і нарізаємо кільцями. Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо толкими півкільцями. На сковороду наливаємо олію і ставимо на середній вогонь. Викладаємо на сковорідку картоплю, накрываємо кришкою і смажимо 10 хвилин. Додаємо сіль, перець, лавровий лист та нарізану цибулю. Перемішуємо і всипаємо нарізані кільцями копчені ковбаски. Смажимо до повної готовності картоплі.
Твердий сир натираємо на тертці і змішуємо зі сметаною. Додаємо пропущений через прес часник. Увага: якщо у вас сковорода з металевою або зі знімною ручкою - продовжуємо готувати страву в ній. Якщо ж у вас сковорода з пластиковою ручкою - перекладаємо картоплю в форму для запікання. Заливаємо картоплю сметанно-сирним соусом і ставимо в розігріту духовку на 20 хвилин. Перед подачею посипаємо свіжим кропом.