Що буде з яйцями, якщо їх довго варити / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Випадок традиційний: поставили варити яйця, і забули про них. Яйця, звісно, переварилися - про це свідчить жовток із зеленувато-синюшним нальотом. Ну і що - вирішує більшість, і відправляє яйця в олів'є. Виявляється, що їсти переварені яйця небезпечно. Що буде, якщо переварити яйця - розповідаємо в матеріалі.

Чи можна варити яйця довше 15 хвилин

На думку експертів, не варто їсти яйця, які варилися понад 10 хвилин. І пояснюють, що буде, якщо переварити яйця.

Річ у тім, що під час теплової обробки яєць виділяється сірководень. Це - токсичний газ і він може проникнути в білок. Зовні він виглядає як зеленуватий наліт на жовтку. При посиленому нагріванні - тобто, коли яйця варяться занадто довго - він проникає вглиб продукту. При чому, що більше вариш яйця - то більше токсинів утворюється в зеленуватому жовтку.

Відео дня

Ці токсини можуть спричинити отруєння і навіть задуху в деяких людей. Тому їсти переварені яйця вкрай небажано, хоча на сьогодні отруєння перевареними яйцями не стало причиною жодного випадку смерті - принаймні офіційно. 

Що робити, якщо яйця варилися 40 хвилин 

Пересічна ситуація: переварила яйця - що робити? Як би сумно це не звучало (адже яйця нині все дорожчі й дорожчі), але виправити ситуацію з перевареними яйцями, на жаль, не вийде. Тобто, доведеться викидати. Найімовірніше, так роблять не всі, але з лікарями не посперечаєшся та й здоров'я дорожче.

Скільки максимум можна варити яйця

Яйця потрібно варити не довше 10 хвилин з моменту закипання. Коасть їх потрібно в холодну воду, а після того, як вона закипить, засікти час:

  • 5 хвилин - для яєць некрутих;
  • 8 хвилин - для твердих яєць;
  • 9-10 хвилин - для яєць вкруту.

Щоб не переварювати яйця, радимо ставити таймер і відразу ж після варіння опускати їх у холодну воду.

Раніше ми розповідали, чому не можна спати на двох подушках - що говорять народні прикмети і лікарі. 

Вас також можуть зацікавити новини: