
Більшість зберігає цибулю в холодильнику - це зручно, бо так вона завжди під рукою. Але досвідчені господині цього не роблять - розповідаємо, чому, і де краще зберігати цибулю у квартирі та будинку.
Чому не можна зберігати цибулю в холодильнику
Прийнято думати, що цибулі в холодильнику, як і іншим овочам і фруктам, комфортно - адже там температура нижча. Але це не так: у холодильнику овоч може пролежати лише певний час, а потім стає м'яким, пліснявіє і починає підгнивати - через надлишкову вологу і відсутність циркуляції повітря.
Для тривалого зберігання цибулі потрібні:
- вільна циркуляція повітря;
- температура на рівні від 0°С до +5°С або до +13°С, залежно від умов зберігання;
- вологість у приміщенні - від 60 до 70%.
Щодо температури зберігання цибулі точаться постійні суперечки: дехто стверджує, що цибулі потрібна температура не вища за +5°С, інші - що вона цілком себе добре почуває і за кімнатної температури. Насправді, якщо зберігати цибулю в підвалі, то там можна підтримувати температуру від 0°С до +5°С, в умовах квартири - температура буде вищою. Набагато важливіше = не допускати коливань вологості повітря.
Як і де краще зберігати цибулю у квартирі та будинку
Найкраще для цибулі підійде темне, прохолодне і провітрюване місце. У приватному будинку це може бути комора або погріб, у квартирі - комора, підвал або закритий балкон.
Як зберігати цибулю правильно:
- у ящиках з отворами для вентиляції - цибулю насипають шаром не більше 30 см;
- у сітках або полотняних мішках;
- зв'язавши цибулини в невеликі пучки або косички, які підвішують під стелею.
Треба сказати, що найнадійніший і перевірений спосіб зберігання цибулі - це плетіння, яке робили наші бабусі. Так цибулини добре вентилюються і рідше піддаються гниттю. На жаль, з покупною цибулею такий трюк не пройде - тільки якщо ви вирощуєте її самі.
Також досвідчені городники радять для того, щоб знизити ризик загнивання, злегка опудрити цибулю крейдою.
Крім цього, бажано, щоб цибуля не перебувала в безпосередній близькості з іншими овочами і фруктами, особливо тими, які виділяють багато етилену (яблука, наприклад). З такими сусідами вона швидше зіпсується. Якщо ізолювати цибулю не виходить, тоді її потрібно буде періодично оглядати на предмет гниття.
Зберігати цибулю в холодильнику, як уже говорили, - не найкраща ідея, там вона в'яне, вкривається пліснявою або перемерзає. Якщо потрібно зберегти вже розрізану цибулину, то її можна змастити жиром або олією, покласти на тарілочку з сіллю або просто затягнути харчовою плівкою. Так розрізану цибулю можна зберегти протягом 3-4 днів.
Раніше ми розповідали, як і скільки варити буряк, щоб він не був водянистим і зберіг свій колір.