Що робити, якщо в будинку відключили газ / depositphotos.com

Відключення будь-яких комунікацій у багатоквартирних будинках - неприємна, але часта ситуація, особливо у воєнний час. У такому положенні важливо знати, як вести себе, щоб штучно не створювати паніку і не наражати на небезпеку своє життя. УНІАН розповість, як з'ясувати, чому відключили газ, і що робити в такому випадку.

Раніше ми говорили про те, що робити в разі відсутності електропостачання взимку.

Немає газу в плиті - шукаємо причину

Відсутність подачі газу в квартирі можна помітити не відразу, але причин цьому фахівці називають кілька. УНІАН розглянув найпоширеніші з них.

Відео дня

Аварійна ситуація

Надзвичайний або аварійний стан - це ситуація, при якій десь в багатоквартирному будинку відбувається витік газу. Навіть якщо витік спостерігається в одній з квартир, то знеструмити можуть весь під'їзд або будинок. Робиться це для того, щоб аварія не стала причиною вибуху, а отже, руйнування житла і загибелі людей.

Як діяти:

  • перекрити газовий кран;
  • не вмикати світло та електроприлади;
  • відкрити вікна на провітрювання;
  • з'ясувати у сусідів, чи є у них газ, причому, в двері не дзвонити, а стукати - іскра в дзвінку може стати причиною вибуху;
  • взяти документи і вийти на вулицю;
  • зателефонувавши 104 і з'ясувати, що відбувається.

У такій ситуації газопостачання припиняють без попередження, але, як правило, відновлюють протягом двох діб.

Борги

Згідно з українським законодавством, відключити газ можуть і тим, хто протягом тривалого часу не оплачує комунальні платежі за використання газу. Відключають саме боржника, а не весь будинок, до того ж, служби попереджають людину про пломбування двічі, даючи їй можливість погасити заборгованість. Якщо цього не відбувається, то газівники перекривають кран і відновлюють газопостачання тільки після оплати платежів.

Ремонтні роботи

Якщо комунальні служби планують проведення ремонту на газогілці або газорозподільній станції, то вони повідомляють мешканців того чи іншого будинку про відсутність газу в певний період. Такі ситуації в мирний час практично не трапляються - багато ремонтних робіт можна провести без припинення газопостачання.

Якщо ви помітили, що у вашому будинку немає газу, після дзвінка в диспетчерську з'ясували, що ремонтних робіт не проводиться, а комунальні ви платите справно, значить, сталася аварійна ситуація. В такому випадку вам необхідно діяти згідно з інструкцією, наведеною на зображенні, і чекати інформації в новинах від міської влади або комунальних служб.

Що робити, якщо немає газу в будинку: докладна інструкція

Вас також можуть зацікавити новини: