Як перевірити вершкове масло на натуральність / фото ua.depositphotos.com

Купили вершкове масло, але смак або колір викликають сумніви в його якості і натуральності? УНІАН навчить, як перевірити вершкове масло в домашніх умовах.

Тільки за минулий рік вершкове масло подорожчало в Україні на 22%. Сьогодні вартість пачки масла вагою близько 200 грам у супермаркетах - від 59 до 87 гривень. Дедалі більше виробників можуть почати продавати підробки, прагнучи заощадити. І вартість тут не грає ролі: підсунути суміш жирів невідомого походження і ні слова про це не сказати на етикетці можуть як виробники масла "подорожче", так і виробники більш дешевих варіантів. 

Раніше ми вже розповідали, як перевірити якість сиру вдома. Тепер розберемося, як визначити справжнє вершкове масло, щоб перестати втрачати гроші, купуючи фальсифікат.

Відео дня

Як перевірити вершкове масло у воді - легкий тест з окропом

Перевірка в гарячій воді - одна з найефективніших. Якісне масло повинно повністю розчинятися в ній, фарбуючи в молочний колір. Зверніть увагу: масло має розчинитися без будь-якого осаду і, тим більше, "пластівців". Їхня наявність - дуже поганий сигнал.

Перевірка вершкового масла заморожуванням

Справжнє якісне вершкове масло при низьких температурах має просто таки "задубіти". Якщо в ньому є рослинні жири - вони не дадуть йому цього зробити. Тому один з ефективних способів перевірити масло на натуральність - заморозити. Заморожений брусок масла слід спробувати подрібнити. Якщо побачите під ножем масляну крихту замість рівних пластів - вірна ознака хорошого масла.

Як перевірити вершкове масло на сковороді

Як визначити справжнє вершкове масло / ілюстрація depositphotos.com

Чудовий спосіб протестувати цей продукт - безпосередньо в процесі готування. Простежте, як куплене вами масло поводиться при нагріванні. Гарне вершкове масло, кинуте на розігріту сковороду, буде виділяти приємний молочний аромат і дасть характерну пінку. 

Як перевірити вершкове масло йодом і марганцівкою

Є також кілька способів, як перевірити вершкове масло за допомогою аптечних засобів - йоду і марганцівки. Обидва способи недостатньо інформативні, але мають право на життя. 

Марганцівка допоможе визначити, чи є в складі масла рослинний жир. Додайте масло в розчин марганцівки і подивіться, чи змінився колір. Якщо рідина посвітлішає - в складі вашого масла тільки тваринні жири.

Йод дозволить з'ясувати, чи є в складі дешевша пальмова олія. Додайте йод до розчиненої в гарячій воді олії і стежте за реакцією. Натуральний продукт не вступить в реакцію, а за кілька годин від йоду не залишиться і сліду. Якщо ж розчин набув бурого відтінку - погані новини, швидше за все, перед вами фальсифікат.

Вас також можуть зацікавити новини: