Що можна приготувати, коли немає світла / depositphotos.com

Через часті обстріли енергетичної інфраструктури українці часто живуть без газу і світла в будинках. У цій ситуації виникає питання - як і на чому готувати їжу. УНІАН розповідає, що можна приготувати, коли немає світла, води або газу.

Раніше ми говорили про те, які зробити запаси на випадок голоду або відновлення активних бойових дій.

Що і як готувати без газу і світла - поради та лайфхаки

Перш за все, кожен українець повинен запастися не швидкопсувними продуктами, здатними швидко вгамувати голод. До них відносяться каші та супи швидкого приготування, консерви, паштети, консервовані овочі, хлібці, гранола, сухарики

Відео дня

Також варто розуміти, що організм людини потребує певної кількості корисних речовин, щоб зберігати необхідну життєдіяльність. Навіть при відсутності світла, газу і води, ви можете харчуватися кожним з нижченаведених продуктів:

  • жир - оливки, маслини, горіхи, насіння, бринза, фета, витриманий сир, масло, печінка тріски, сало, кокос шматочками або стружками, арахісова або інші горіхові пасти;
  • білки - тофу / соєве м'ясо, квасоля, сочевиця консервована, сушене м'ясо, сушена риба (промислово), печінкові паштети, м'ясні паштети, кисломолочні сири, сухе молоко, хумус;
  • вуглевод - хліб, хлібці, гречка коричнева, кус-кус, рисова локшина, піта, лаваш, вівсянка швидкого приготування, сухі сніданки, сублімовані каші, сублімовані супи з нуту, сочевиці, грибів;
  • овочі / фрукти - морква, капуста, корейська морква, капуста квашена, огірки квашені, ікра кабачкова в банці, пастеризований вакуумний буряк, помідори, огірки, яблука, груші, апельсин, банани, томатні пасти.

Такі продукти як мед, варення, гірчиця, згущене молоко, шоколад, сушені фрукти також будуть до речі не тільки в якості смачної добавки до страв, але і як додаткове джерело макро - і мікроелементів.

Що приготувати, якщо не працює плита - варіанти страв

УНІАН настійно рекомендує українцям придбати собі туристичні газові пальники і кілька газових балонів. Такий пристрій виручить не тільки під час війни, а й після - якщо коли-небудь ви вирішите вибратися на природу або поїхати в подорож з наметами.

Якщо ви купили газовий пальник або плиту, то зможете забезпечити собі раціон з наступних страв:

  • варені яйця + каша швидкого приготування + свіжі або консервовані овочі;
  • лаваш з сиром і зеленню + хлібці + консервована риба;
  • квашена капуста або корейська морква + хлібці з паштетом + каша швидкого приготування;
  • запарена вівсянка з сухофруктами і горіхами + йогурт + свіжі фрукти;
  • варені яйця + хлібці + консервована риба + консервовані овочі.

Як десерт завжди можна з'їсти хлібці з арахісової пастою, згущеним молоком або варенням, поживні батончики, печиво, сухарики або свіжі фрукти. Також на газовому пальнику можете приготувати собі чай, каву або підігріти молоко з медом.

У разі, якщо ви не купили газовий пальник, то доведеться готувати їжу на вулиці - на відкритому вогні. Для цього вам потрібен чавунний або алюмінієвий котел, в його відсутність підійде каструля з товстими стінками. Ідеальні страви для приготування на багатті:

  • каша з тушонкою і спеціями;
  • суп з картоплею, крупою, м'ясом і спеціями;
  • солодка каша з родзинками і згущеним молоком;
  • овочі, запечені у фользі;
  • картопля з салом, смажені сосиски.

На багатті також вийде закип'ятити воду для чаю або кави. Головне - дотримуватися техніки безпеки і не тримати поруч з багаттям легкозаймисті предмети. Також краще готувати їжу днем, щоб в темний час доби не привертати уваги. 

Вас також можуть зацікавити новини: