Курячий бульйон - секрети ідеального супу / фото ua.depositphotos.com

Тарілка ароматного й наваристого бульйончику з грінками моментально піднімає настрій. Це не науково доведений, але перевірений часом факт. Крім цього, курячий бульйон - корисна річ. Приготувати його нескладно: спочатку треба взяти правильну курку. Що далі з нею робити - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, як зварити прозорий бульйон з курки: поради та секрети. 

Курячий бульйон - з чого варити

Для курячого бульйону вам знадобляться курка, вода, овочі, прянощі та спеції. За бажанням в бульйон можна додати локшину або вермішель.

Відео дня
  • Курка

Найсмачніший бульйон, звичайно ж, виходить з домашньої курки. Якщо домашньої немає - беріть магазинну, супову. Супова курка - це немолода курка-несучка, на вигляд вона "стрункіша" порівняно з бройлерами. Супова курка буде варитися довше, але з неї виходить найсмачніший бульйон, а м'ясо не розварюється та не розвалюється, як у бройлерних. 

Порада: якщо готуєте бульйон із бройлера, то варіть його не більше години.

Для класичного бульйону беруть цілу курку, але можна взяти й частини, суповий набір або навіть курячі лапки. Саму грудку краще не брати - м'ясо може вийти жорстким, а бульйон буде без навару. 

  • Вода

Бульйон готують з розрахунку 1 курка - це 3 літри супу. Якщо врахувати, що бульйон вариться довго й вода може википіти, потрібно взяти близько 5 л води.

Порада: постарайтеся не доливати воду в процесі приготування, бо бульйон буде не таким наваристим. Якщо все-таки воду потрібно долити - додавайте окріп.

  • Овочі

За класикою в бульйон кладуть моркву і цибулю, які можна пасерувати на невеликій кількості олії. Для смаку в бульйон можна додати печериці або білі сушені гриби. 

  • Спеції та прянощі

Крім солі й меленого перцю, в бульйон кладуть лавровий лист, духмяний перець горошком. Можна також додати чебрець, розмарин, стебло селери, петрушки.

Як варити курячий бульйон - класичний рецепт 

  • Курка - 1 шт.
  • Вода - 3 л
  • Цибуля - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Сіль - дрібка
  • Чорний мелений перець - 1 дрібка

Курку покладіть в каструлю, залийте водою - вода має повністю покрити її. Посоліть і готуйте на повільному вогні 1,5 години. 

Порада: щоб бульйон був прозорим, під час приготування знімайте пінку.

Додайте моркву, нарізану на кілька частин, цибулю - цілу або розрізану навпіл, і перець. Варіть ще 1,5 години. З готового бульйону дістаньте всі інгредієнти, а сам бульйон процідіть через марлю. Курку та овочі можна використовувати в інших стравах.

Порада: готовий бульйон можна зберігати в холодильнику 3-4 дні, або перелити у зіп-пакети й зберігати в морозилці впродовж двох тижнів.

Вас також можуть зацікавити новини: