Кондиціонер - корисний прилад у будинку, але вимагає уваги / фото ua.depositphotos.com

Іноді в процесі експлуатації кондиціонер може почати текти, причому саме внутрішній блок у кімнаті. Це може стати причиною псування меблів й інших предметів інтер'єру, а то й всього ремонту - зі шпалерами, що відклеїлися та ламінатом, котрий роздувся.

Тому сьогодні ми дізнаємося, що робити, якщо з кондиціонера капає вода, і розглянемо причини течі як всередині приміщення, так і зовні.

Вода, що витікає з кондиціонера, загалом, нормальне явище, так як під час його роботи утворюється конденсат, і йому треба кудись діватися. Якщо все працює, як треба, конденсат накопичується в спеціальному піддоні, звідки витікає через дренаж. Усі ви стикалися з крапаючою на голову водичкою з "кондишина" - ось це той самий конденсат, виведений монтажниками аби куди.

Відео дня

Тече кондиціонер зовнішній блок - це нормально?

Говорячи про те, чому з зовнішнього блоку кондиціонера капає вода, спершу слід зрозуміти, що взагалі відбувається. Адже якщо ви увімкнули його в режим обігріву ("тепло", Heat), то текти з зовнішнього блоку - це нормально. На теплообміннику з'являється конденсат і він, власне й витікає.

Одна з причин, чому тече кондиціонер на вулиці - різниця температур / фото ua.depositphotos.com

З іншого боку, така поведінка може сигналізувати про наявність проблеми. Щоб дізнатися, чому тече кондиціонер на вулиці, слід:

  • перевірити рівень холодоагенту та при необхідності заправити систему фреоном;
  • перевірити на забрудненість випарник і за необхідності почистити його;
  • перевірити тиск у фреонопроводі, можливо потрібно буде встановити регулятор тиску.

До речі, чим більше різниця між температурою на вулиці й заданою в приміщенні, тим більше з'являтиметься конденсату.

Чому плаче кондиціонер і як не заридати самому

Тепер зупинимося на питанні, чому з кондиціонера капає вода в квартиру. Причин, чому таке може відбуватися, побільше, ніж у випадку із зовнішнім блоком.

Однією з таких може бути засмічення дренажної трубки, тому її треба почистити.

Іншим варіантом може бути пошкодження цієї трубки - наприклад, тріщина, або негерметичне з'єднання де-небудь на стиках. У випадку з пошкодженням трубку слід замінити на цілу, а в другому сценарії достатньо загерметизувати "шви". До речі, не тільки трубки, але й дренажний піддон може тріснути.

Нестача фреону - імовірна причина, чому капає кондиціонер після вимкнення / фото ua.depositphotos.com

Також текти кондиціонер може через витік фреону. У цьому випадку телефонуйте в сервісний центр і чекайте на фахівців. Вони знайдуть місце витоку, запаяють його і заповнять систему цим газом до потрібного тиску. При нестачі фреону, до речі, капає кондиціонер після вимкнення, так як відбувається обмерзання теплообмінника/випарника. І якщо відключити кондиціонер, лід, що накопичився, швидко починає танути, піддон переповнюється, і вода витікає назовні.

Також краще викликати майстрів, якщо забилися проходи для відтоку рідини. Хоча в цьому випадку можна спробувати впорається своїми силами і почистити прохід за допомогою тонкого дроту.

Іноді причиною проблеми можуть стати не дефекти приладу або інших деталей, а... людський фактор. Точніше - неправильний монтаж, через що вода стікає не в дренаж, а на ваші шпалери. У цьому випадку рекомендуємо знайти нормальних монтажників з руками і мізками в правильних місцях.

Іноді з кондиціонера капає вода через неправильне монтажу / фото ua.depositphotos.com

Тече кондиціонер - що робити

Як ми вже писали, якщо проблема дрібна, накшталт засміченої дренажної трубки, можна спробувати прочистити її самостійно. Але краще викличте майстрів, вони перевірять відразу й інші системи кондиціонера. Тільки якщо виконуєте все своїми руками, обов'язково вимкніть прилад із розетки!

А якщо говорити про те, чи можна вмикати кондиціонер якщо він тече... Якщо це не пов'язано з нормальною його роботою, то краще не треба. Спершу розберіться з проблемою.

Кондиціонер вимагає регулярного своєчасного догляду / фото ua.depositphotos.com

І не забувайте, що кондиціонери, бойлери та інша техніка вимагають регулярного своєчасного догляду, тому не ігноруйте це, щоб вони прослужили якомога довше (і у вас при цьому не зникала гарантія).

Вас також можуть зацікавити новини: