Собака просто так не гавкає  / фото ua.depositphotos.com

Собака - вірний друг людини. Але він не може висловити господареві все, що думає, тому просто гавкає, і не завжди вдень. І якщо ваш собака гавкає без причини - це не означає, що приводу немає, скоріше, ви про нього просто поки не здогадуєтеся.

До речі, раніше ми вже розповідали, чому кішка нявкає та які найчастіші причини її "концертів".

Чому собака гавкає без причини

Якщо собака гавкає просто так, швидше за все привід у нього все ж є. Можливо, він побачив якийсь подразник або відчув сторонній запах (нюх і зір у вихованців у рази кращий за ваші). Ще йому може бути банально нудно - характер у собак є, він теж різний і не завжди хороший. Або таким чином він показує готовність вступити в нерівну сутичку з мухою, котом або іншим "супротивником".

Відео дня

Також своїм гавкотом собака може про щось сигналізувати господареві - про сторонніх людей за дверима, або натякати про неможливість дістати улюблену іграшку. Ще один варіант - вода в мисці могла закінчитися. Ну або псу просто весело, він сповнений сил і енергії і йому хочеться бігати, стрибати, метушитися, грати.

Чому собака гавкає вночі без причини - окреме питання, у якому слід розібратися. Якщо йому нудно, і він таким чином кличе "друзів і подруг" на тусовку, або відганяє непрошених гостей - тут нічого не поробиш. У разі, якщо собаці просто хочеться гратися, тоді достатньо вимотати його вдень - приділяти увагу, грати, гуляти на вулиці - і вночі він спатиме без задніх лап.

Ще довгий гавкіт може свідчити про те, що песик із якоїсь причини нервує - від незнайомої обстановки, або якийсь подразник викликає у нього неприємні спогади з дитинства. Підлікувати нервову систему собаки можна, для цього варто звернутися до ветеринара, який огляне тварину, визначить, чи не пов'язаний гавкіт з якимись іншими проблемами зі здоров'ям і, якщо потрібно, призначить лікування і дасть поради.

Собака може гавкати вночі тому, що йому нудно / фото ua.depositphotos.com

Чому собака не гавкає на чужих

Буває й інша ситуація, коли собакен не гавкає на чужих людей, які заходять у двір або квартиру. Тут може бути кілька причин:

  • Вік - якщо псу менше 8 місяців, то він ще тільки в процесі усвідомлення того, хто тут чужий, і що взагалі відбувається. "Дорослі" гормони починають вироблятися вже ближче до року, а до цього гавкіт - скоріше показник страху.
  • Неправильні дресирування й виховання - господар не став для нього "ватажком зграї".

Ну, а якщо собака перестав гавкати раптово і довгий час цього не робить - зверніть увагу на здоров'я вихованця. Можливо, у нього болить горло.

Буває, що собака не гавкає на чужих / фото ua.depositphotos.com

Чому собака гавкає на інших собак

Гавкіт собаки - це інстинктивна поведінка, і далеко не завжди він означає агресію, як може здатися. Собака гавкає на інших собак в основному через сплеск емоцій. Особливо надлишок почуттів буває в цуценят, які тільки почали виходити на прогулянки й не звикли до такої різноманітності іншої живності навколо.

Гавкаючи один на одного, собаки комунікують - вітають, знайомляться, закликають пограти.

Але якщо ваша собака гавкає на інших, і це має агресивний характер, від такого потрібно її відучити, адже це може нашкодити і їй самій. Причиною агресивного гавкоту може бути страх та/або погана соціалізація тварини. Над цими питаннями потрібно попрацювати.

Собака гавкає на інших собак через сплеск емоцій / фото ua.depositphotos.com

Чому собака гавкає на певну людину

Якщо ваш песик гавкає на певну людину, значить щось йому в ній не подобається. Це особи, які виходять тим чи іншим чином за рамки звичного для собаки розуміння людини.

Подразниками можуть бути запахи, зовнішній вигляд, рухи тіла, які викликають у собаки неприємні спогади. Собака може вважати загрозливим високий зріст людини, її капелюх, або неможливість бачити обличчя через окуляри, або навіть бороду. Також песик може почати нервувати через сильні запахи, рухів тіла, прямий зоровий контакт.

Також є думка, що собаки можуть добре відчувати характери інших людей і визначити, чи заслуговують вони на довіру чи ні.

Собаки відчувають людей і можуть визначити, чи заслуговують вони довіри / фото ua.depositphotos.com

Вас також можуть зацікавити новини: