Як зняти похмілля / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Похмілля - штука неприємна. Головний біль, тиск, нудота, занепад сил - це далеко не всі його "принади". Але справитися з цим можна. Ми запитали в лікаря, що можна і що заборонено робити під час похмілля.  

Післясвяткове похмілля - як прибрати його домашніми засобами

Терапевт Марина Крапівнер у коментарі УНІАН розповіла, що потрібно і що не можна робити під час похмілля. 

За словами лікарки, про похмілля потрібно подбати ще до того, як воно настане: "По-перше, не змішуйте напої, а також уникайте під час застілля вживання солодких газованих напоїв". По-друге, каже фахівець, не можна пити натщесерце - за кілька годин до свята обов'язково потрібно поїсти. "Це мають бути і вуглеводи, і жири - тобто, бутербродик із червоною рибкою, з бужениною, з вершковим маслом", - радить експерт. 

Відео дня

Можна напередодні також пропустити чарочку - випити 50 г алкоголю, який ви питимете під час свята: "Так ми запустимо ферменти, що метаболізують алкоголь, і похмілля буде меншим", - каже лікарка. 

Якщо все ж таки сталося похмілля - що випити чи з'їсти? 

Ось що потрібно зробити:

  • протягом дня вживати якомога більше рідини без газу;
  • постаратися поїсти, навіть якщо немає апетиту;
  • прийняти сорбенти та знеболювальні, препарати від тиску.

Марина Крапівнер радить їсти їжу зі списку "похмільних" рецептів: 

Це супи, але супчик має бути досить гостренький: зі спеціями, з кінзою. Супчики на курячому бульйоні - теж дуже добре. 

Водночас "важку" їжу вживати не рекомендується - підшлункова залоза вже й так перевантажена і алкоголем, і їжею. Можна прийняти вітаміни групи В і вітамін С. Також один зі способів, як зняти похмілля, - прийняти препарати, які допомагають вивести токсичні продукти розпаду алкоголю.

Якщо ж, наприклад, болить голова або підвищився тиск, то ці питання також потрібно окремо посимптомно вирішувати:

 У кожного свої симптоми. Нудота, головний біль - це все симптоми інтоксикації, тому основне завдання - знизити навантаження токсинами. Значить, їх треба виводити... Якщо підвищився тиск - таблетки від тиску приймаємо як "швидку допомогу" під язик.  Болить голова - знеболювальне приймаємо. Але це ми знімаємо тільки симптоми, а не причину, яка їх викликала, 

каже експерт.

Чи допомагає розсіл і холодний душ? За словами лікаря, душ не допоможе вивести продукти розпаду алкоголю, але допоможе трохи підбадьоритися на короткий час. "Розсіл може трішечки допомагати. І, знову ж таки, завдяки тому, що, по-перше, це кисленьке, солоненьке, а по-друге, солоний розсіл затримуватиме рідину, допомагатиме боротися зі зневодненням, яке відбувається під час вживання алкоголю", - пояснила лікарка.

Також експертка розповіла, як не потрібно прибирати похмілля: "Похмелятися або піти в лазню, припустимо. Тому що, особливо людям, старшим за сорок років, - це занадто велике навантаження на серцево-судинну систему. Дві найшкідливіші поради".

Раніше ми розповідали, чим не можна закушувати алкоголь і чому.

Вас також можуть зацікавити новини: