Ковбасні вироби в нашій країні діляться на кілька сортів / фото pixabay.com

Безумовно, найнатуральніша ковбаса - це та, що зроблена вдома, і ви точно знаєте, що в ній є тільки якісне м'ясо і приправи. Але не завжди є час на те, щоб готувати таку страву. Найчастіше доводиться вибирати цей продукт у магазині. У такому разі дуже важливо звертати увагу на те, що написано на етикетці.

В Україні є різні сорти продукту, і склад залежить від того, до якого з них належать вироби. Ось якого сорту можуть бути м'ясні смаколики:

  • перший сорт;
  • другий сорт;
  • вищий сорт за Держстандартом (ДСТУ).

У ковбасних виробах першого і другого сорту можуть міститися крохмаль, глутамат натрію, підсилювач смаку, емульгатори та стабілізатори. У м'ясних виробах вищого сорту, виготовлених за ДСТУ, не має бути цих добавок, але там може міститися аскорбінова кислота, коптильні препарати та нітрит натрію.

Відео дня

Яка ковбаса найнатуральніша

Найнатуральнішою і найменш небезпечною експерти вважають якісну "варенку". На відміну від копчених і напівкопчених ковбас, вона проходить менше стадій обробки - її не смажать і не коптять, тому продукт не насичується канцерогенами.

Попри те, що "варенка" вважається найменш небезпечною, її не можна їсти багато. На день рекомендують з'їдати 50 грамів продукту.

Те, що написано на упаковці товару, не завжди збігається з тим, що у виробі насправді є. Якщо у вас є сумніви щодо якості якогось купленого вами продукту, ви можете перевірити його вдома.

Як перевірити справжня ковбаса чи ні - прості лайфхаки

Є елементарний спосіб дізнатися, чи "варенка" справді якісна, або ж виробник щось "нахімічив".

Поріжте її кубиками, покладіть у склянку і залийте чистою водою. Хороший продукт потоне, а поганий - спливе. Шматочки "варенки" спливуть, якщо у виробі будуть поліфосфати, соєва клітковина чи крохмаль. Цих компонентів не має бути в дорогих сортах.

Як перевірити якість ковбаси в домашніх умовах - ще один спосіб

Можна дуже легко дізнатися, чи є у "варенці" крохмаль - варто просто капнути на шматочок відрізаного ковбасного виробу кілька крапель йоду і почекати 2-3 хвилини. Якщо йод посиніє чи почорніє - то в продукті багато крохмалю.

Ще натуральний виріб від підробки легко відрізнити візуально - під час нарізання можна чітко спостерігати, що є окремі шари жиру та м'яса. Якісний продукт повинен мати не надто виражений аромат і смак м'яса, а також спецій. Не має бути якихось сторонніх запахів чи присмаків. Якщо продукт має надто яскравий колір - це теж має насторожити.

Як перевірити свіжість ковбаси

Несвіжий продукт може стати слизьким. Ще змінюється запах, смак і колір. Якщо запах виробу став неприємним, наприклад, кислуватим, - то його варто відправити на смітник. Так само краще вчинити в разі зміни кольору м'ясного виробу.

Раніше УНІАН з'ясував, як вибрати хорошу ковбасу.

Вас також можуть зацікавити новини: