Як підготуватися до зими 2022-2023 / фото ua.depositphotos.com

Зима 2022-2023 років буде надзвичайно складною. У деяких регіонах України опалення вже точно не буде через зруйновану інфраструктуру. Однак навіть у тилу можуть виникнути проблеми з опаленням, оскільки жодне місто не застраховане від ракетних ударів. Українцям рекомендують з літа готуватися до складного опалювального сезону.

Що купити на зиму зараз: приблизний список товарів

Перед зимою в кожну сім'ю рекомендується купити електричний обігрівач. Він врятує вас від морозів, якщо виникнуть проблеми з центральним опаленням. А ось буржуйка в квартирі - не дуже безпечний спосіб опалення, хоча більш надійну версію буржуйки можна зробити самостійно.

Більш безпечний, але і більш дорогий варіант опалення - електричний конвектор. Він менше навантажує електромережу, а гріє не гірше.

Відео дня

Для підготовки до холодної зими обов'язково купіть теплий одяг і термобілизну. Краще купити ці речі прямо зараз, поки вони дешевші. Купуйте речі з вовни та інших натуральних тканин: синтетика погано тримає тепло. 

Щоб не замерзнути вночі, придбайте пухові ковдри. Такі ковдри дуже теплі, легкі і приємні для тіла. Одна пухова ковдра замінить 2-3 звичайних. Також для обігріву ліжка придбайте грілки, електроковдру і електропростирадла. Ще одна поширена порада від експертів - купити спальний мішок. Такий мішок можна викласти в ліжко, щоб спати було ще тепліше.

У багатоквартирному будинку зусиллями всіх мешканців можна влаштувати пункт обігріву в підвалі. Для цього в підвал ставлять потужний генератор, де можна і обігрітися, і приготувати їжу.

Щоб в кімнаті краще зберігалося тепло, подбайте про теплоізоляцію вікон і дверей. Раніше ми розповідали, чим утеплити вікна залежно від фінансових можливостей.

Що купити в приватному будинку

У приватному будинку або на дачі набагато простіше утеплятися. Тут є багато варіантів утеплення: генератор на дизелі або бензині, котел або дров'яна піч. Також в будинку можна безпечно поставити буржуйку. Все залежить від фінансових можливостей сім'ї. 

Кому потрібно евакуюватися на зиму

Експерти попереджають, що в Донецькій, Луганській, частково в Харківській, Миколаївській та Запорізькій областях опалення взимку не буде. Наприклад, гуманітарну катастрофу віщують в Краматорську: газу в місті немає і поставити його поки неможливо. А в Запоріжжі не буде гарячої води, і городяни повинні будуть самі нагрівати воду.

Жителям таких регіонів рекомендують або переїхати на дачі і в приватні будинки, які можна опалити самостійно, або евакуюватися в більш безпечні райони України. Евакуацію варто провести не тільки для того, щоб не замерзнути, але і щоб не заважати військовим ЗСУ проводити бойові дії в прифронтових регіонах.

Вас також можуть зацікавити новини: