Коли навесні обробляти полуницю-поради / фото ua.depositphotos.com

Обробляти полуницю потрібно вже ранньою весною - звісно, відштовхуючись від особливостей погоди і регіону. Перелік необхідних дій завжди один, пропускати етапи не можна, інакше урожай може сильно постраждати. УНІАН розповість, коли навесні обробляти полуницю і як це робити.

Раніше ми говорили, як і коли потрібно пікірувати розсаду.

Як правильно обробити полуницю після зими - розпушування, прополка і обрізка

Після того, як сніг повністю зійшов, тала вода скотилася, а грунт висох і прогрівся, можна приступати до доглядових процедур. В першу чергу вам потрібно:

Відео дня
  • зібрати з грядок стару мульчу;
  • обрізати сухе листя і пагони.

Така органіка - хороше середовище для розмноження шкідників і бактерій, тому прибирати її потрібно обов'язково і обережно, щоб не пошкодити здорову рослину.

Наступний етап - розпушування грядок на глибину 5-10 см, не пошкоджуючи коріння. Їх потрібно підгорнути, паралельно видаляючи бур'яни. Якщо у вас старі кущі, які ви не плануєте пересаджувати, обріжте сухе і хворе листя секатором.

Пересадка дорослих кущів полуниці

Чи можна пересаджувати старі кущі полуниці / Ілюстрація REUTERS

Важливо пам'ятати, що 5 років - максимальний термін для куща полуниці. Після закінчення цього часу кількість врожаю скорочується, а смак ягід погіршується. Щоб цього не сталося, раз в 3-4 роки кущі потрібно пересаджувати. Робити це можна тільки тоді, коли грунт прогріється до 10-12°C. 

Використовуйте підготовлені з осені грядки (або ті, що ви зробили за місяць до посадки) і висадіть вуса від старих кущів. Перед посадкою очистіть грунт від бур'янів, розбийте грудки, внесіть 6-8 кг компосту або перегною на 1 кв.м гряди, потім розрівняйте граблями. У кожну грядку насипте трохи золи. Досвідчені садівники рекомендують додавати добриво, щоб забезпечити полуницю необхідними речовинами.

Полив і мульчування полуниці

Перший полив необхідний, так як він дезінфікує грунт і стимулює зростання саджанців. Ідеальний варіант - тепла вода з розчином марганцю. Регулярний полив потрібно починати, коли почне висихати грунт - тобто, при високих температурах. До цього моменту досить поливати полуницю один раз на тиждень.

Якщо ви хочете, щоб на грядці не було бур'янів і шкідників, а ягода добре росла, вам потрібно мульчувати грунт. Для цього використовуйте деревну тріску, рубану солому або сіно, сухі хвойні голки, торф. Зазвичай, це робиться одночасно з початком регулярних поливів.

Чим краще підгодувати полуницю навесні - варіанти

Чим удобрювати і підгодовувати саджанці / ua.depositphotos.com

Підживлення ягід - вирішальний аспект у врожайності культури. Городники акцентують увагу: чим довше протягом сезону плодоносить той чи інший сорт, чим більше ягоди і вище врожайність з куща, тим частіше і рясніше повинні бути підгодівлі.

Існує кілька етапів такої процедури:

  • азотисті добрива - для стимулювання зеленої маси;
  • фосфорні та калійні добрива - перед початком цвітіння;
  • органічні або комплексні добрива - при утворенні зав'язей, під час і після закінчення плодоношення.

Ви можете придбати кожен з видів добрив в спеціалізованих магазинах, головне - не переплутати етапи і дотримуватися їх черговості.

Обробка полуниці навесні від шкідників і хвороб

Серед можливих небезпек, які можуть атакувати ваші рослини і позбавити смачних ягід, садівники виділяють основні:

  • попелиця;
  • тріпс;
  • білокрилка;
  • нематода;
  • довгоносик;
  • кліщі.

Біла гниль, фузаріоз, біла і бура плямистість, борошниста роса, фітофтороз - хвороби, які найчастіше вражають полуницю. Статися це може через залишки відмерлого листя, надмірний полив, тривалого вирощування кущів на одному і тому ж місці, поганого дренажу і тд.

Після того, як ви відріжете кущі і приберете стару мульчу, обробіть полуницю марганцівкою, мідним купоросом, бордоською рідиною або іншими подібними препаратами. Використання якісних інсектицидів помітно знизить ймовірність появи шкідників або хвороб.

Вас також можуть зацікавити новини: