Приготувати горох за 30 хвилин, а не за 2 години - цілком реально. Розповідаємо, що для цього потрібно, а також як варити горох, щоб він і розварився, але і не розкис в рідку кашу.
- Як варити горох - скільки потрібно часу і як прискорити процес
- Як варити горох в каструлі
- Як варити горох в мультиварці
- Як варити горох на пиріжки
Раніше ми розповідали, як правильно варити рис, щоб він вийшов розсипчастим і смачним.
Як варити горох - скільки потрібно часу і як прискорити процес
Цілий сухий горох вариться довше, ніж подрібнений. Час приготування може також залежати від сорту гороху і того, яку кашу ви хочете отримати. В середньому цілий сухий горох вариться 2-2, 5 години,подрібнений - 1-1, 5 години.
Але цей процес можна прискорити, якщо попередньо замочити горох на 5-8 годин. Тоді цілий горох вийде зварити за 40-60 хвилин, а подрібнений - за 30-45 хвилин.
Крім цього, є ще кілька хитрощів, як варити горох швидко:
- соліть горох в самому кінці варки - якщо посолити відразу, то він буде готуватися довше;
- після того, як горох закипить, додайте в нього 2 ст. л. вершкового масла або олії;
- через 10 хвилин після закипання додайте до гороху соду - з розрахунку 0,5 ч. л. на 2 л води, і через 5-7 хвилин горох стане м'яким.
Порада: з содою будьте обережні - додасте трохи більше і зіпсуєте смак.
Як варити горох в каструлі
Спочатку переберіть горох і замочіть його, як уже говорили, на 5-8 годин. Потім:
- залийте водою - на 1 частину гороху візьміть 3 частини води;
- поставте на повільний вогонь, кришкою повністю не накривайте - горох може "втекти";
- зніміть піну, а потім періодично помішуйте, щоб горох не пригорів;
- посоліть горох у самому кінці приготування.
Порада: використовуйте посуд з товстим дном і стінками - так горох не пригорить і швидше звариться. Якщо потрібно долити води - додайте окріп, а якщо навпаки, горох готовий, а води багато - злийте або залиште википати при відкритій кришці;
Як варити горох в мультиварці
Переберіть і промийте горох і відправте в мультиварку з водою в пропорції 1:2. Готуйте на режимі "Тушкування" або "Каша" 2 години. Але ми все-таки радимо попередньо замочити горох - тоді ви приготуєте його за 30-40 хвилин.
За 10 хвилин до готовності горох потрібно посолити і додати вершкове масло або олію.
Як варити горох на пиріжки
Щоб зробити для пиріжків начинку з гороху, його потрібно приготувати одним з вищевказаних способів. Потім готовий горох пробийте в блендері або зробіть з нього пюре за допомогою товкачки. Горохове пюре змішайте з подрібненою обсмаженою цибулею - начинка готова.