Розповідаємо, що робити, якщо кішка стала паскудити де попало / фото ua.depositphotos.com

Коли люди думають про те, щоб обзавестися котом, найчастіше в їхній уяві улюбленець лежить поруч і муркоче. Однак реальність часто відрізняється від уявлень – коти, як і інші тварини, вимагають уваги і правильного виховання. Привчити кота до туалету – це, мабуть, найважча частина. Однак часто трапляється так, що вже доросла кішка стала паскудити де попало. Ми з'ясували, в чому може бути причина і як відучити вихованця від такої звички. 

Чому доросла кішка стала паскудити де попало – поширені причини

Якщо ваша кішка, яка часто ходить в лоток, різко стала справляти потребу в інших місцях, це може бути тривожним дзвіночком. Якщо кіт почав паскудити "по-великому" де попало або мочитися на одяг, можливо, ваш вихованець намагається сказати про проблеми зі здоров'ям. Серед можливих захворювань такі:

  • інфекції сечових шляхів,
  • камені в нирках,
  • гіпертиреоз (занадто активна щитовидна залоза),
  • артрит, 
  • захворювання нирок та ін. 

Також радимо звернути увагу на лоток. Можливо, причина різких змін в  "туалетній" поведінці кота пов'язана саме з цим. Ветеринари підказують, що коту може не підходити розмір лотка або тип наповнювача.

Відео дня

Є ще одна причина, і вона досить банальна: згадайте, як часто ви змінюєте наповнювач у лотку? Якщо це відбувається із завидною нерегулярністю, цілком ймовірно, що причина "міток" по всьому будинку якраз у цьому. 

Не варто забувати про вік вихованця – можливо, йому просто важко ходити в туалет далеко. Пам'ятайте і про стрес, враховуючи сучасні реалії. Як і люди, тварини дуже бояться різких і гучних звуків. 

Чим обробити місце, де кішка паскудить

Якщо ви помітили, що ваш вихованець сходив в туалет не в лоток і забруднив диван, килим, одяг або щось ще, радимо негайно обробити це місце. Це особливо важливо, якщо ваш кіт ще зовсім маленький, адже це один із способів, як відучити кошеня паскудити де попало. 

Давайте розберемося, чим побризкати, щоб кішка не паскудила. Від хімікатів краще відмовитися відразу, адже породисті коти можуть бути схильні до алергій. До того ж, деякі компоненти таких засобів мають досить неприємний і стійкий запах, який вловить навіть набільш нечутлива людина. Досвідчені господарі радять використовувати ефірні олії. Відмінно підійдуть евкаліптова, гвоздикова і ялицева – тут уже обирайте по аромату, який вас влаштує. 

Як відучити кішку паскудити раз і назавжди

Зрозуміло, ваш перший крок – гарненько прибратися там, де кіт напаскудив. Протріть місце ганчіркою, змоченою в миючому засобі, і насухо витріть. "Місце злочину" обробіть ефірними оліями, як ми радили раніше.

Є кілька способів, як повернути кота на шлях гарної поведінки в плані туалету. Один з них – мокнути шматочок туалетного паперу в калюжку і віднести в лоток. Кіт буде відчувати запах і зрозуміє, куди потрібно справляти потребу. 

Крім того, ви можете поставити в місці, де кішка напаскудила, миску з їжею. Коти доволі охайні і не стануть ходити в туалет там, де їдять.

Якщо проблема в лотку, обов'язково її усуньте. Спробуйте використовувати інший наповнювач або купити більший лоток, щоб коту було комфортніше. Ну і, звичайно, не забувайте міняти наповнювач.

Відмінно допоможе в тому, як відучити кішку паскудити де попало народний засіб. Йдеться про шкірки цитрусових. Якщо ви помітили, що вихованець справляє потребу в рослинах або важкодоступних місцях, покладіть там скоринки від апельсинів або мандаринів і час від часу замінюйте на більш свіжі. Результат не змусить себе довго чекати. 

Як покарати кішку за те що паскудить: чого робити не варто

У мережі часто радять вдарити або мокнути кота в калюжку – це старий і поширений спосіб. Однак поширений – не означає правильний.

У жодному разі не бийте кішку і не намагайтеся ткнути її мордою в "місце злочину". Також радимо не намагатися стукнути кота газетою або кричати на нього. Ви можете травмувати тварину. До того ж, коти досить злопам'ятні і можуть помститися за таке ставлення в майбутньому. 

Вас також можуть зацікавити новини: