Як врятуватися від спеки / фото УНІАН, Володимир Коваль

Екстремальна спека небезпечна для здоров'я - в цей час дуже легко "заробити" сонячний або тепловий удар. У зоні ризику в першу чергу літні люди, діти, а також сердечники і діабетики. Як пережити спеку і допомогти оточуючим і собі, якщо раптом стало погано - ми запитали у терапевта Марини Крапівнер.

Як врятуватися від спеки

У дуже спекотні дні потрібно бути надзвичайно уважними до свого здоров'я і стану людей навколо. Так, МОЗ України дає кілька рекомендацій, що робити в сильну спеку:

  • уникайте перебування на вулиці в найспекотніші години (з 10 до 18);
  • якомога більше часу намагайтеся перебувати в приміщенні з кондиціонером;
  • пийте багато рідини, навіть якщо ви не відчуваєте спраги; 
  • охолоджуйте шкіру;
  • обережно плануйте спортивні активності;
  • їжте легку збалансовану їжу;
  • відмовтеся від алкоголю.

Крім цього - ніколи не залишайте дітей чи домашніх тварин у машині.

Відео дня

Що робити, якщо стало погано в спеку - поради експерта

Терапевт Марина Крапівнер, крім усього перерахованого вище, радить також планувати на ранковий або вечірній час дачні роботи. "Зрозуміло, що є люди, припустимо, якихось робочих спеціальностей, будівельники, наприклад, які цілий день змушені по роботі бути на спеці. Це вже інша історія. Вони не можуть цього уникнути", - каже лікар. У таких випадках особливо важливо одягатися відповідно до погоди: носити натуральні тканини, а не синтетику, і використовувати головний убір.

Дуже важливо, підкреслила терапевт, пити в спеку достатню кількість води. В середньому - це 30 мл води на один кілограм ваги. "У спеку, коли ми щось робимо на вулиці, - робота, якісь фізичні зусилля, - то ми п'ємо 35-40 мілілітрів на кілограм ваги. Тобто, в залежності від ситуації", - пояснила експерт. 

Також бажано робити перерви в перебуванні на спеці, заходячи в приміщення, де більш прохолодно.

Що робити в сильну спеку / інфографіка УНІАН

Якщо ж все-таки трапився сонячний або тепловий удар, потрібно відразу ж надати першу допомогу:

  • перенести людину в більш прохолодне місце;
  • покласти так, щоб голова була на рівні ніг або нижче;
  • прикласти змочену холодною водою тканину до області великих судин - це пахви, шия, пах;
  • виміряти тиск.

"Потрібно врахувати, звичайно, вік. Тому що, якщо це молода людина, то скоріше за все, це просто непритомність і все. І цих заходів буде достатньо. Якщо ж це люди більш старшого віку, у яких вже є серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, то це більш серйозно", - підкреслила Крапівнер.

Вона пояснила, що у таких людей на тлі теплового удару може статися, наприклад, гіпертонічний криз або напад стенокардії. В цьому випадку зволікати не можна - потрібно відразу ж звернутися до лікарів.

Якщо ж під палючим сонцем стало погано вам, важливо попередити втрату свідомості: "Потрібно сісти, а краще лягти. На лавочку, куди завгодно. Щоб приплив крові до голови був кращим. Бажано, щоб це було вже прохолодне місце. Як мінімум, тінь, а не на сонці", - радить лікар. 

Також вона закликала в такій ситуації не соромитися і заходити, наприклад, в найближчий магазин, щоб попросити там про допомогу: побути в прохолодному приміщенні та попити води.

Раніше ми розповідали, чим відрізняється сонячний і тепловий удар і як їх розпізнати.

Вас також можуть зацікавити новини: