Сонячний і тепловий удар - як надати першу допомогу / фото УНІАН, Володимир Коваль

У спеку "зловити" сонячний чи тепловий удар нескладно - досить перегрітися на вулиці або в приміщенні. У чому відмінність сонячного удару від теплового, чим вони небезпечні та як їх розпізнати, а також що робити у такому випадку, щоб уникнути поганих наслідків - розповідаємо в матеріалі.

Сонячний і тепловий удар - різниця

Багато хто плутає тепловий і сонячний удар, але різниця між ними є. Загальне лише одне - вони однаково небезпечні для здоров'я.

Що таке тепловий удар

Відео дня

Тепловий удар можна "зловити" як на вулиці, так і в приміщенні при підвищеній температурі - наприклад, в ліфті, лазні, непровітрюваній кімнаті, закритій машині в спеку, міському транспорті.

Стається тепловий удар тому, що у людини порушується теплообмін - тобто, організм отримує багато тепла, а віддає мало. Перегрітися можна також через зневоднення організму, щільного синтетичного одягу, вживання алкоголю, прийому деяких ліків, які погіршують терморегуляцію організму (наприклад, антидепресанти).

Що таке сонячний удар

Сонячний удар - це різновид теплового удару. Сонячний удар отримують через перегрів голови під ультрафіолетовими променями сонця, наприклад, після тривалого перебування на вулиці без головного убору.  

Важливо вчасно розпізнати ці стани, так як несвоєчасне надання допомоги при сонячному або тепловому ударі може мати летальний результат.

Тепловий удар - симптоми

Симптоми теплового удару проявляються поступово - у міру перегріву організму. Тепловий удар буває трьох ступенів тяжкості:

  • легкий - для нього характерні головний біль, запаморочення, нудота, прискорений пульс, з'являється задишка, шкіра стає вологою;
  • середній - головний біль наростає, з'являється нудота і блювота, почервоніння шкіри, температура підвищується до 40°C, частішає дихання і пульс; може з'явитися сплутаність свідомості, переднепритомний стан або короткочасна втрата свідомості;
  • важка форма - втрата свідомості, стан, подібний до коми, поява судом; можуть з'являтися галюцинації, сплутаність мови; шкіра стає суха і гаряча, температура доходить до 42°C, пульс слабкий і частий, дихання - прискорене і переривчасте дихання, можлива короткочасна зупинка дихання.

При сильному перегріві може статися летальний результат.

Сонячний удар - симптоми 

Сонячний удар-симптоми / depositphotos.com

Сонячний удар дуже підступний - він проявляється не відразу, а через 6-10 годин, а його симптоми можна сплутати з перевтомою або легкою застудою. Сонячний удар також буває трьох ступенів тяжкості:

  • легкий - проявляється нудотою, головним болем, слабкістю, підвищується пульс і порушується дихальний ритм;
  • середній - підвищення температури тіла до 39°C, координація рухів порушується, може початися кровотеча з носа і виникнути напівнепритомний стан;
  • важкий - температура тіла підвищується до 40-41°C, блідне шкіра, людина може втратити свідомість або ж починаються марення і галюцинації.

Наслідки такого удару можуть бути серйозними, аж до зупинки серця, у важких випадках настає кома.

Сонячний і тепловий удар у дитини - симптоми

У дітей ознаки перегріву практично такі ж, що і у дорослих. Як правило, діти починають вередувати, стають млявими, відмовляються від їжі, у них часто трапляються кровотечі з носа (частіше, ніж у дорослих).

Небезпека полягає в тому, що організм дитини переносить перегрів складніше, а симптоми розвиваються протягом 15 хвилин. Особливо схильні до перегріву діти до року - у них ще не сформована система теплорегуляції організму. При появі перших ознак теплового або сонячного удару у дитини слід негайно звернутися до лікаря.

Тепловий і сонячний удар - що робити

Сонячний удар - що робити / depositphotos.com

При сонячному або тепловому ударі потрібно викликати лікаря. До його приїзду потрібно зробити наступне:

  • перемістити потерпілого в тінь, прохолодне приміщення, а якщо він в приміщенні, то відкрити вікна і двері, щоб був приплив свіжого повітря;
  • укласти на спину, під голову і ноги покласти валики (можна з одягу), голову повернути набік, щоб в разі блювоти людина не захлинулася;
  • зняти тісний і зайвий одяг;
  • покласти на потилицю, шию і лоб мокрі прохолодні компреси - але не крижані; можна обприскати потерпілого водою кімнатної температури;
  • давати пити мінеральну або злегка посолену воду, слабкий чай - часто, але маленькими порціями;
  • якщо стан напівнепритомний - дати вдихнути пари нашатирного спирту, пощипати за мочки вуха.

Обгорілі ділянки шкіри потрібно змастити засобом з пантенолом або покласти прохолодні компреси. Пухирі на шкірі чіпати не можна - можна занести інфекцію.

Що не можна робити:

  • влаштовувати різкий перепад температур - обливати холодною водою, робити крижані компреси, поміщати під кондиціонер і т.п.;
  • давати алкоголь і напої з кофеїном;
  • чекати, що важкі симптоми пройдуть самостійно - при ознаках другого ступеня тяжкості відразу викликайте лікаря.
Що робити, якщо стався сонячний або тепловий удар / інфографіка УНІАН

Якщо сонячний або тепловий удар трапився у вас, також потрібно відразу ж зайти в прохолодне приміщення або відкрити в ньому вікна і двері, зняти тісний і зайвий одяг, пити більше води, прилягти на бік і тримати під рукою нашатирний спирт. Якщо стан погіршується - викликайте швидку, не намагайтеся самі дійти до лікаря.

Як вести себе в спеку, щоб не отримати перегрів

Як поводитися в спеку / pixabay

Кілька простих правил вбережуть від теплового і сонячного удару:

  • пийте якомога більше - прохолодну воду, краще мінеральну;
  • не перебувайте довго під сонцем;
  • носіть головний убір і світлий одяг з натуральних тканин;
  • вмивайтеся періодично або приймайте прохолодний душ;
  • обмежте фізичні навантаження і заняття спортом з 12:00 до 16:00;
  • харчуйтеся легко.

В особливо спекотні дні намагайтеся не виходити на вулицю опівдні, з дітьми можна гуляти тільки вранці - до 11:00 або ввечері після 16:00. 

Раніше ми розповідали про те, що не можна їсти і пити в спеку і чому. 

Вас також можуть зацікавити новини: