
Багато господинь заготовляють сік на зиму - цей корисний напій люблять і дорослі, і діти за його унікальні властивості. До складу такого соку входить велика кількість мінералів і необхідних людині речовин. УНІАН розповість, як зробити яблучний сік з м'якоттю на зиму без соковижималки.
Як зробити яблучний сік в блендері - рецепт
Один з найпростіших варіантів - використовувати замість соковижималки блендер. Вам потрібно вимити яблука, нарізати їх часточками і скласти в чашу блендера. Отриману кашку викласти на щільну тканину і зав'язати її мішечком. Потім помістити мішечок на дно каструлі, а зверху поставити прес. Через півгодини прес прибрати, а рідину злити в окрему каструлю. Можна додатково процідити сік через сито - тоді він буде менш каламутним.
Також за допомогою блендера у вас вийде зробити яблучний сік з м'якоттю в домашніх умовах. УНІАН ділиться рецептом:
- яблука - 3 кг;
- вода - 1 л;
- цукор - 300-400 гр.
Яблука очистити від шкірки, видалити насіння. Нарізати фрукти часточками, викласти в емальовану каструлю. Поставити її на плиту, додати воду, закип'ятити і варити 20-25 хвилин. Відвар вилити в блендер і подрібнити, пюре перекласти в чисту каструлю.
Окремо з'єднати воду і цукор, зварити сироп (на 400 гр цукру 400 мл води). Залити сиропом яблучне пюре, поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити 5 хвилин, остудити. Потім закип'ятити ще раз, залити в банку і закатати кришками.
Як приготувати яблучний сік через м'ясорубку
Другий варіант - використання звичної м'ясорубки, яка відмінно справляється з яблуками - з 10 кг яблук виходить 5-6 літрів соку. Для того, щоб приготувати яблучний сік за допомогою м'ясорубки, вам потрібно:
- вимити яблука і розрізати їх на частини;
- пропустити фрукти через м'ясорубку;
- зцідити сік, що вийшов, в каструлю;
- через серветку або марлю туди ж зцідити густу яблучну масу.
Потім сік потрібно пастеризувати - поставити каструлю на вогонь і максимально нагріти сік, але не кип'ятити його. Гарячий напій розлити по банках і закатати кришками.
Як зробити яблучний сік в домашніх умовах через тертку
Такий варіант не годиться, якщо вам потрібно заготовити сік у великих обсягах, але декількома літрами чудодійного напою забезпечити себе вийде:
- яблука вимити, очистити від шкірки і насіння;
- розрізати навпіл або на чотири частини;
- натерти яблука на тертці з найменшими отворами;
- глибоку тарілку накрити марлею і викласти на неї густу яблучну масу;
- скласти марлю у формі мішечка і віджати сік в іншу ємність;
- макуху викинути, а сік перелити в стакан.
Таким чином можна зробити свіжий яблучний сік або заготовити його на зиму - якщо вибираєте другий варіант, то не забудьте проварити напій з цукром.
Корисна порада: не використовуйте алюмінієвий або інший металевий неемальований посуд, інакше органічні кислоти вступлять в реакцію з металом і сік замість корисного напою перетвориться на отруту.