Які квіти отруйні для тварин / depositphotos.com

Як чудово, коли в літній сезон ваш домашній улюбленець перебуває на дачній ділянці й проводить весь час на свіжому повітрі, відпочиває на газоні та єднається з природою. Ви могли помітити, що він їсть траву - це не страшно. Але будьте обережні, не всі рослини для нього нешкідливі, а деякі вкрай небезпечні. Які квіти отруйні для тварин, розповідаємо в матеріалі.

Отруйні рослини для собак - лілії і не тільки

Токсичні квіти мають неприємний смак, і навряд чи тварина буде їсти їх спеціально. Але цілком може, наприклад, захотіти пограти та випадково проковтнути цибулини, які ви розклали перед посадкою, або спробувати на смак листочки чи пелюстки.

Які квітки можуть викликати інтоксикацію:

Відео дня
  • лілії;
  • крокуси;
  • нарциси;
  • конвалії;
  • хризантеми.

Намагайтеся не давати собакам об'їдати клумби в принципі. Крім вищеназваних, не дозволяйте жувати гортензії, іриси, флокси, тюльпани, півонії, молочайні рослини. Молочай, наприклад, у народній медицині застосовується для виведення бородавок і мозолів, а також як блювотний і проносний засіб.

Небезпека підстерігає ваших улюбленців і в квартирі. Будьте уважні та не підпускайте тварину до таких рослин, як ароїдні (наприклад, широко распространненая монстера), барвінкові та амарилісові.

Нарциси, крокуси , конвалії - тільки для фото, не для їжі

Такі красиві квіти в разі потрапляння в організм можуть призвести до порушень нервової системи або викликати у тварини нудоту, діарею, порушення роботи серця, нирок та інших внутрішніх органів, набряк горла, пухирі, зупинку дихання, кон'юнктивіт або опік рогівки, судоми або алергічний дерматит. 

Щоб уникнути таких наслідків, краще уважно стежити, щоб тварина не поїдала ніяких декоративних рослин. Звичайної трави їй достатньо для задоволення потреби пощипати свіжої травиці.

Якщо все ж ваш улюбленець встиг проковтнути потенційно небезпечну рослину, використайте як швидку допомогу перекис водню: 3% розчин потрібно розвести водою в співвідношенні 1 до 1, а 1,5% - можна використовувати відразу.

Змусьте собаку проковтнути рідину з розрахунку:

  • для великих порід - 1 ч. л. на 5 кг;
  • для середніх порід - 3 ч. л., можна й дві;
  • для маленьких порід - 1 ч. л.

Перекис допоможе викликати блювоту, щоб вийшла отрута, після цього потрібно дати абсорбент. Якщо собака відмовляється, помістіть таблетки, капсули або сорбентну пасту в пащу, затисніть і утримуйте, поки тварина не проковтне.

У разі, якщо ви спостерігаєте зміни в поведінці чотирилапого друга після того, як він обнюхував отруйні рослини для собак, - сонливість, млявість та інші, - потрібно терміново звернутися до ветеринара. У клініці не зайвим буде розповісти, на які квіти або рослини падає підозра.

Раніше УНІАН розповідав, чим можна заразитися на городі аж до летального результату: правець і не тільки.

Вас також можуть зацікавити новини: