Чи можна їсти картоплю з "вічками", зморщену або якщо картопля проросла / ua.depositphotos.com

Ранньою весною торішня картопля вже не та - вона стає м'якою, починає зморщуватися і проростати. Не всі поспішають її викидати - мовляв, можна обібрати паростки, обрізати товстішу шкірку і з'їсти. Чи так це? Чи можна їсти картоплю з паростками або зморщену картоплю - ось що кажуть експерти.

Картопля проросла - чи можна їсти

При тривалому зберіганні в теплому приміщенні картопля починає втрачати вологу. Це призводить до того, що шкірка стає пухкою і зморшкуватою, а самі бульби можуть почати проростати. Чи можна їсти в'ялу картоплю і з паростками? Річ у тім, що в такій картоплі накопичується речовина - соланін, яка є токсичною при вживанні. Існує думка, що соланін небезпечний лише у великих кількостях, але якщо проросла картопля зовсім небагато (наприклад, з'явилися "вічка") - то отруїтися буде важко.

Експерти з Університету Іллінойсу підтверджують: краще проявити обережність і викинути зморщену картоплю. За даними Healthline, соланін у невеликих кількостях зазвичай не впливає на людину, але його концентрація може значно збільшитися в картоплі, яка гниє або проростає, - а це призводить до ризику отруєння соланіном. У результаті відбуваються шлунково-кишкові розлади - нудота, блювота і діарея, а також серйозніші реакції, включно з проблемами з серцем і нервовою системою (залежно від кількості, що потрапила в організм). Якщо розмір паростків більший за 1 см, то кількість соланіну в такій картоплі значно збільшується, і жодних корисних речовин не залишається, крім крохмалю. Ось чому не можна їсти пророслу картоплю, а також м'яку та зморщену.

Відео дня

Водночас бульби, які тільки починають проростати, рекомендується ретельно перебирати, видаляючи всі паростки. Якщо при цьому картопля виглядає свіжою і не зів'ялою, і на ній лише кілька паростків, то кількість соланіну в таких бульбах мінімальна, і їх можна використовувати для їжі після термічної обробки.

Чи можна варити пророслу картоплю

Якщо викинути не можна (наприклад, усі бульби почали проростати), пророслу картоплю можна їсти - дотримуючись кількох правил. Як уже говорили, бульби не мають бути зморщеними, а самі паростки - перевищувати 1 см. Таку картоплю краще відварювати, а не запікати чи смажити - це дає змогу мінімізувати їхню шкоду. Як готувати пророслу картоплю

  • повністю очистити картоплю від "вічок", паростків і шкірки;
  • зрізати верхній шар під шкіркою - там найбільша концентрація шкідливих речовин;
  • перед приготуванням треба замочити картоплю, щоб соланін пішов у воду.

Важливо: якщо картопля почала зеленіти, її також вживати не можна. Таку, а також зморщену і сильно пророслу краще посадити.

Раніше ми розповідали, як проростити картоплю перед посадкою - кілька порад.

Вас також можуть зацікавити новини: