Місячний посівний календар на жовтень 2023 Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У жовтні у власників дільниць залишається чимало справ. На городі більшість овочів вже зібрано, але продовжується посів зимових культур та тепличних рослин. Основна увага у жовтні приділяється саду. Це час для посадки квітів, ягідних чагарників та саджанців фруктових дерев. Також проводиться обрізка рослин та підготовка до зимового укриття.

Фази Місяця значно впливають на ріст і врожайність усіх культур. Місячний посівний календар на жовтень 2023 підкаже, які дні в другому осінньому місяці вважаються найбільш вдалими для посівів і посадок, а коли краще утриматися від робіт на ділянці.

Місячний посівний календар на жовтень 2023 на кожен день

1-2 жовтня - ідеальні дні для висадки озимої цибулі, часнику на городі та капусти у теплиці. Ці дні також підходять для посадки плодових дерев та ягідних кущів у саду, гарантуючи їм швидке приживання. Однак не рекомендується пересаджувати рослини.

Відео дня

3-5 жовтня - час збирати коренеплоди, овочі та фрукти для довгострокового зберігання та консервації. Можна також боротися з хворобами, шкідниками та бур'янами, викопати бульби та цибулини квітів для зберігання. Це вдалий час для посадки багаторічних квітів та троянд. Можна проводити обробку саду від хвороб та шкідників, а також обрізати сухі гілки та листя. Важливо уникати пошкодження коріння рослин.

6-7 жовтня - прекрасні дні для посадки агрусу, смородини, малини та інших чагарників. У теплиці та на підвіконні можна висаджувати зелень та листові салати. Посіяти насіння озимих буряків, редьки, моркви, цибулі та щавлю також можна в цей період. Це сприятливий час для посадки троянд та інших багаторічних квітів. Дозволено вносити органічні добрива та компост на ділянку, але варто уникати хімічних підживлень.

8-10 жовтня - час для збирання овочів для зберігання, викопування багаторічної цибулі та підготовки ґрунту до зими через розпушування, перекопування та внесення добрива. Це також хороші дні для санітарної обрізки та побілки дерев, очищення старої кори та мульчування троянд. Не рекомендується підгодовувати та поливати рослини.

11-12 жовтня - підходящі дні для посіву зелені та салатів на підвіконні, а також посадки овочів у теплиці. Можна підготувати компост із рослинних залишків. Глибоке перекопування грядок та боротьба з підземними шкідниками також пройдуть успішно. У саду можна посадити троянди, клематиси, багаторічні квіти, а також висадити живопліт і вічнозелені рослини. Не рекомендується замочувати насіння.

13-15 жовтня - дні молодика. Посівний календар не рекомендує працювати з рослинами в ці дати. 

Місячний посівний календар на жовтень 2023 таблиця / картинка УНІАН

16-17 жовтня - вдалі дати для посадки озимої цибулі, часнику та щавлю на городі, а також цвітної та пекінської капусти у теплиці. Можна посадити квіти, особливо ті, що мають шипи чи колючки. Дозволено висаджувати та пересаджувати плодові дерева, виноград та полуницю. Однак не рекомендується обрізати гілки і коріння рослин, оскільки рани довго загоюватимуться. Уникайте розмноження рослин через поділ коренів та цибулин.

18-19 жовтня - не найродючіші дні. Місячний посівний календар рекомендує збирати рослини для одержання насіння та для довгострокового зберігання. Це вдалий час для приготування консервації на зиму, а також для посадки клематисів, тюльпанів, нарцисів і чорнобривців. Можна провести перекопування ґрунту, внести добрива, боротися з бур'янами та шкідниками, але не рекомендується обрізати та поливати рослини.

20-21 жовтня - період підходить для посадки цибулі, часнику, петрушки, моркви та щавлю. Можна обробляти рослини від шкідників, мульчувати ґрунт. Хороші дні, щоб провести обрізку зайвих пагонів і відцвілих суцвіть, оскільки рани гояться швидко. Не рекомендується пересаджувати рослини та працювати з корінням.

22-24 жовтня - не найродючіші дні. Посів та посадка більшості культур не рекомендуються згідно з місячним календарем. Також уникайте поливу та підживлення рослин. Однак можна проводити перекопування ґрунту та боротьбу з бур'янами, білити дерева та збирати врожай для тривалого зберігання та консервації.

25-26 жовтня - ці дні є дуже родючими. Можна саджати будь-які рослини в теплиці та на підвіконні, а також сіяти сидерати та вирощувати озимі культури на ділянці. Дуже помірні підживлення та поливи. У саду можна зайнятися посадкою винограду, ягідних чагарників, зеленої огорожі та будь-яких квітів. Не рекомендується обрізати гілки та обробляти рослини хімічними препаратами.

27-28 жовтня - дні повного місяця. Роботи із рослинами не проводяться.

29-30 жовтня - хороші дати для посіву та посадки будь-яких культур, а також для викопування пізніх овочів на зберігання. Внесення органічних добрив. Можна садити будь-які дерева та чагарники в саду, білити стовбури та мульчувати ґрунт. Також можна зайнятися підгортанням троянди та молодої малини. Не рекомендується пересаджувати рослини.

31 жовтня - час для збору овочів та фруктів на довгострокове зберігання. Важливо боротися зі шкідниками та хворобами, а також провести глибоке перекопування ґрунту. Вдало пройде посадка квітів з в'юнкими стеблами, вирізка хворих та зайвих пагонів у садових рослин. Не рекомендується щеплювати, пікірувати та пересаджувати рослини.

Вас також можуть зацікавити новини: