Посівний календар на листопад 2020 / фото ua.depositphotos.com

Листопад - останній місяць осені і час початку зимових холодів. Більшість городніх і польових робіт вже закінчилися до цього часу. Однак навіть в листопаді садівникові буде чим зайнятися.

У першій половині листопада проводять сівбу моркви, шпинату, петрушки, цибулі. До перших заморозків також зберігають капусту в землі. Проводять роботи в теплицях - готують ґрунт для ранніх томатів, перців, огірків. 

У листопаді часто перекопують ґрунт при перших морозах, щоб вона промерзла і загинули шкідники. 

Відео дня

В саду білять стовбури дерев, підсипають землю до кущів суниці, встановлюють годівниці для птахів. 

Як Місяць впливає на рослини

Відомо, що фази Місяця впливають на врожайність рослин і їх зростання. При спадному Місяці радять висаджувати коренеплоди, пересаджувати плодові дерева і чагарники. В повню і молодик рослини краще не чіпати. У цей період важливо утриматися від пересадки, посадки і посіву садових культур. В цей час радять боротися зі шкідниками та провести прибирання на ділянці. Також різні знаки Зодіаку, в яких перебуває Місяць, по-різному впливають на родючість і здоров'я рослин.

Місячний посівний календар на листопад 2020 року по днях

Найбільш родючими днями для робіт з рослинами вважаються такі дні:

  • 1-2 і 27-29 листопада - Телець;
  • 5, 6 листопада - Рак;
  • 22-24 листопада - Риби.

Дні середньої родючості:

  • 10-11 листопада - Діва;
  • 12-13 листопада - Ваги;
  • 18-19 листопада - Козеріг.

1 листопада - не рекомендується пересадка. Садять озиму цибулю, сіють редис, петрушку, морозостійкий буряк. Сприятливий день для посадки і обрізки плодових дерев і чагарників.

2 листопада - викопують цибулини рослин для зберігання. У теплиці сіють гірчицю, цибулю, шпинат.

3 листопада - не рекомендується пересаджувати будь-які рослини. Можна рихлити ґрунт, проріджувати саджанці. З дерев видаляють зайві і хворі гілки. 

4 листопада - не рекомендується пересаджувати рослини. Хороший день для посадки декоративних і витких рослин в горщику. Сьогодні можна косити газон.

5 листопада - у теплиці сіють шпинат, петрушку, селеру, кріп, редьку. На городі проводять зимовий посів моркви, буряка, редьки, редису. 

6 листопада - не рекомендується обприскувати рослини отрутохімікатами. Садять чагарники, білять дерева.

7 листопада - не рекомендується поливати рослини. Сприятливий день для перекопування ґрунту, розпушування, підгортання, мульчування. 

8 листопада - не рекомендується поливати рослини. Вкривають на зиму троянди, викопують бульби і цибулини. Проводять санітарну обрізку дерев, мульчування суниці, малини, цибулинних квітів. 

9 листопада - не рекомендується підгодовувати рослини. Проводяться ті ж роботи, що і в минулий день.

10 листопада - не рекомендується замочувати насіння. Можна перекопувати, рихлити, мульчувати ґрунт, садити багаторічні квіти.

11 листопада - сприятливий день для боротьби зі шкідниками та хворобами. Можна полоти бур'яни, косити траву, підгодовувати коренеплоди. 

12 листопада - хороший день для вкорінення живців. Проводять посів моркви, петрушки кореневої, буряка. У цей день радять поливати і підгодовувати рослини.

13 листопада - утримайтеся від використання хімікатів. Можна обрізати дерева, скошувати траву, ставити пастки для гризунів. Хороший день для посадки бульбоцибулинних квітів.

 14-16 листопада - період місяця-молодика, всі рослини в цей час вразливі. Не рекомендується проводити будь-які роботи з рослинами.

17 листопада - несприятливий день для поливу і обрізки рослин. У городі садять озиму цибулю і часник, в теплиці проводять розсаду цвітної капусти. Проводять укорінення живців, посадку в'юнких квітів. Хороший день для заготівлі соків і вина.

Сприятливі і несприятливі дні для роботи в саду і городі в листопаді / фото ua.depositphotos.com

18 листопада - у теплиці проводять посадку шпинату, петрушки, буряка. У городі висаджують зимовий часник, цибулю, салат, буряк, моркву, щавель.

19 листопада - хороший день для посіву багаторічних квітів і обрізки гілок дерев. У цей день радиться закривати огірки і квашену капусту на зиму.

20 листопада - несприятливий день для посіву і посадки більшості культур. Можна полоти, обробляти і мульчувати грядки. 

21 листопада - не рекомендується підгодовувати і підливати рослини. Можна знімати засохлі плоди і проводити санітарну обрізку, викопувати цибулини для зберігання на зиму.

22 листопада - несприятливий день для обрізки рослин. Хороший день для посадки багаторічних квітів. Рекомендується білити дерева, сіяти ранні огірки і шпинат. 

23 листопада - проводять такі ж роботи, як у попередній день.

24 листопада - підживлення і поливи проводити дуже помірно. Не рекомендується обробляти рослини хімічними препаратами. Проводять вигонку цікорного салату, луків, буряка.

25 листопада - проводять мульчування багаторічних рослин і овочів. Обрізають сухі і хворі гілки. Не рекомендується поливати, підгодовувати рослини, сіяти більшість культур.

25 листопада - рекомендується робити те ж, що і днем раніше. Також хороший день для заготівлі вина.

26 листопада - у теплиці проводять посадку пекінської капусти, шпинату, листового салату. Виганяють петрушку, цибулю, спаржу, селеру.

27 листопада - рекомендується проводити обрізку і очищення дерев і чагарників, видалення хворої кори. Сприятливий день для посіву багаторічних квітів.

28 листопада - варто проводити ті ж роботи, що і вчора.

29 листопада - не рекомендується пересаджувати рослини і рихлити ґрунт. 

30 листопада - повний місяць. Не проводяться ніякі роботи з рослинами. 

Читайте також на УНІАН: