Народні звичаї та прикмети 21 березня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 21 березня вшановує пам'ять преподобного Лазаря Муромського. Він був ченцем на безлюдному острові в Онезькому озері. Він звернув в чернецтво багатьох людей, а також самостійно побудував дерев'яну церкву. 

У цей день слов'яни відзначали день весняного рівнодення, коли день і ніч тривають однаково. У сучасності з розвитком астрономії дата рівнодення може випадати на період з 20 до 22 березня. Однак слов'яни щорічно відзначали це свято 21 березня.

У день рівнодення пекли хліб і булочки у формі птахів. Їх підкидали вгору і ловили, щоб привабити в своє життя щастя, благополуччя, здоров'я і достаток. Вогонь у будинку розпалювали за допомогою тертих паличок. Цей день також називали Вербоносицею. Якщо людина захворіла 21 березня - її злегка шмагали гілками верби і виганяли хвороби.

Відео дня

Часто в цей день починала розпускатися верба. Кору дерева збирали і засушували для лікувального зілля. Відвар з кори використовували при ангіні, стоматиті, хворому горлі. Будинок підмітали вербовим віником. Однак садити вербу сьогодні вважалося поганою прикметою - так можна накликати смерть.

Погодні прикмети 21 березня

  • Птахи в'ють гнізда на південній стороні - до холодного літа.
  • Яка погода стоїть протягом дня, таким буде і літо.

  • Туман сьогодні віщує заморозки.

  • Заморозки в цей день обіцяють довгі морози і пізню весну.

  • Хмари швидко і високо пливуть - до гарної погоди.

  • Якщо сніг на полях лежить нерівно - буде хороший урожай овочів.

Вам також може бути цікаво: