Ікона Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня 2019 року відзначається православне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Історія свята губиться в глибині тисячоліть. Здавна на Покрову дівчата випрошували у Вищих сил наречених, гралися весілля, виконували обрядові дії, пов'язані із захистом і оберегом сім'ї і дому.

За народними прикметами, в цей день йде перший сніг, що покриває землю.

Прикмети на Покрову

Покрова — споконвіку на Русі час весіль і заручин. Вважалося, якщо на Покрову побратися і сніжок піде — бути шлюбу щасливим.

«На Покрову до обіду осінь, а після обіду зимушка-зима». Звідси й інші назви свята: Свято врожаю, Перше зазим'я, Покрив-батюшка, Засідки. Наставав час, коли врожай зібраний, засіки та комори забиті набоями на зиму, всі збираються в приміщенні, біля вогню, проводити холодну пору року.

Безумовно, дуже багато прикмет пов'язано з весіллям. Одна з них свідчить, що якщо в Покрову буде вітряна погода, то цей рік буде багато наречених, а от якщо випаде сніг, то багато весіль.

А ось, щоб знайти хорошого нареченого або наречену обов'язково цей день потрібно було провести весело, якщо буде інакше, то хорошого партнера в цьому році не знайти.

У цей день уважно придивлялися до тих, хто доглядає за дівчатами в Покрову, адже саме він, згідно з повір'ями і буде нареченим.

Пильну увагу приділяли і погоді. Адже якщо вітер дме у цей день зі сходу, то зима буде холодна. Якщо ж погода у цей день тепла, то й зима така ж буде, а якщо в Покрову холодно, то зимою будуть морози і багато снігу.

Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною та морозною.

false

Молитва на Покрову Пресвятої Богородиці

Молитва до Покрови Пресвятої Богородиці вимовляється зазвичай на свято святої Покрови, який відзначається православною церквою щороку 14 жовтня.

Молитва на Покрову Пресвятої Богородиці здатна відповісти на такі прохання:

врятувати від небезпеки;

зцілити хворого;

надіслати щадну зиму і не дати загинути озимим;

захистити від лих (природних і громадських);

дати дах над головою тому, хто його не має;

допомогти з матеріальним станом і дати хліб насущний;

допомогти дівчині знайти свого чоловіка;

поліпшити взаємини в сім'ї.

Молитва

О, Пресвята Діво Маріє, прийми молитву цю від мене, негідної слуги Твоєї, і вознеси її до Престолу Бога Твого Сина, нехай милостивий він буде прохання нашим. Прибігаю до Тебе як до Заступниці нашої: почуй нас, що моляться Тобі, покрий нас покровом Твоїм, і випроси у Бога Сина Твого нас всіх благ: подружжю любов та злагоду, дітям послуху, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім нам дух розуму і благочестя, дух милосердя і лагідності, дух чистоти і правди.

Збережи мене від гордості й самолюбства, дай же мені охоту до працьовитості і благослови труди мої. Як Закон Господа, Бога нашого наказує людям в чесному подружжі жити, то приведи мене, Матір Божа до нього, не для догоджання бажанню моєму, а для виконання призначення Отця нашого Святого, бо Він Сам сказав: недобре чоловікові бути одному і, створивши йому жінку на помічницю, благословив їх рости, множитися і населяти землю. Амінь.

false

Молитва на Покрову Пресвятої Богородиці для заміжжя

О, Пресвята Діва Марія, прийми молитву цю від мене, негідною слуги Твоєї, і принесеш її ко Престолу Бога Сина Свого, щоб милостивий він буде прохань нашим. Вдаюся до Тебе як до Заступниці нашої: почуй нас, що моляться Тобі, покрий нас покровом Твоїм, і виблагай у Бога Сина Твого нам всіх благ: подружжю любові да згоду, дітям слухняності, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім же нам дух розуму і благочестя , дух милосердя і лагідності, дух чистоти і правди.

Пресвята Богородиця, вислухай смиренну молитву з глибини дівочого серця мого: дай мені чоловіка чесного й побожного, щоб ми в любові з ним і згоді прославляли Тебе, милосердного Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.