Іудеї всього світу відзначають Хануку / Фото: УНІАН

Ханука в 2019 році починається ввечері 22 грудня і закінчується ввечері 30 грудня. Це свято, яке відзначає перемогу світла над темрявою, чистоти і щирості - над конформізмом і пристосуванством, духовності - над сугубим матеріалізмом.

Слово "ханука" означає "освячення" - освячення нового храмового жертовника замість оскверненого греками. Крім того, назва свята натякає на дату, коли знову спалахнуло світло храмової Менори, що уособлює світло Тори, світло Божественної мудрості. Слово ханука можна розбити на дві частини: хану ("досягли спокою") і "каф"-"гей" (25) - тобто 25-го числа місяця Кіслев, коли відновилося служіння Всевишньому в Єрусалимському Храмі.

Ханука в 2019 році починається ввечері 22 грудня і закінчується ввечері 30 грудня / УНІАН

Чудо Хануки

Згідно з переказами, коли Иэхуда Маккавей і його воїни очистили Храм, вони не змогли знайти ритуально чисте масло, яке годилося б для того, щоб запалити менору і освятити Храм. Після тривалих пошуків все ж був знайдений один невеликий глечик з чистим маслом, але він був такий малий, що його могло вистачити лише на один день горіння менори. Однак Маккавеї все ж вирішили запалити менору, оскільки Храм повинен був бути освячений, і тоді сталося диво: масла вистачило рівно на вісім днів, тобто точно на той час, який було потрібно для приготування нового чистого масла для менори. У пам'ять про це диво свято Хануки з тих пір відзначається протягом восьми днів.

Відео дня
Заповідь запалювання ханукальних світильників обов'язкова для всіх / Фото: УНІАН

Традиції Хануки

Здавна склався звичай влаштовувати в дні Хануки більш рясні, ніж зазвичай, трапези, супроводжувати їх традиційними піснями, складеними на честь цього свята, і розповідати про чудеса, які Всевишній зробив для наших предків у ті дні. Існує звичай є в Хануку молочні страви, зокрема, з сиру і сиру.

У дні Хануки заборонено постити.

Протягом 8 днів євреї запалюють свічки в ханукію, щодня додаючи по одній. Свічі встановлюють справа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені перед заходом сонця, свічі повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. При цьому світло ханукальних свічок не можна використовувати для освітлення приміщення або читання.

Щоранку протягом восьми днів Хануки в "Шахаріт" читають повний "Галель".

У ашкеназької традиції на це свято прийнято давати дітям гроші, готувати картопляні оладки і грати в спеціальний ханукальний вовчок — дрейдл.

Під час Хануки дозволено працювати. Але, згідно з давнім звичаєм, весь час, поки горять ханукальні світильники, жінки не працюють.

Протягом восьми днів у синагогах читається молитва "Галель", а в будинках кожен вечір запалюють — ханукію / Фото: УНІАН

Привітання на Хануку

Веселої і доброї Хануки. Нехай свічки запалять, і зникне морок туги, хай наповниться життя істинним щастям і світлою любов'ю. Бажаю впевнено продовжувати свій шлях, забуваючи про минулі помилки і з надією прямуючи вперед — до світла добра та удачі.

***

Вітаю з Ханукою і хочу побажати в цей світлий і добрий свято, щоб яскраві свічки і добрі молитви розвіяли в темряву життя та висвітлили шлях, щоб у сім'ї всі були щасливі — і старий, і молодий, щоб благодаттю і любов'ю наповнився дім, щоб лунав дзвінкий сміх і розливалася радість у ньому.

***

Нехай світло святкових свічок, освітлює вам найбільш правильний, рівний і щасливий шлях у житті Нехай веселий настрій Хануки, супроводжує вас завжди. Бажаю відзначити це свято в чудовій світлій атмосфері в колі рідних і улюблених людей. Бажаю благополуччя, добробуту, радісних зустрічей, спілкування, яке принесе з собою нові можливості і просто хороші емоції. З Ханукою!

***

Вітаю з Ханукою. Бажаю, щоб у той день оновилася душа, і ще міцніше стало щастя, щоб яскраве світло запалених свічок подарував надію і міцну віру, щоб будинок освятился і наповнився ліком і благополуччям. Бажаю смачної суфгании на столі, розуміння й доброти в душі, любові та чуйності в серце.

На це свято прийнято давати дітям гроші, готувати картопляні оладки / Фото: Вікіпедія

Нехай світло святкових свічок освітлює вам найвірніший, рівний і щасливу дорогу в життя. Нехай веселий настрій Хануки, супроводжує вас завжди. Бажаю відзначити це свято в прекрасній світлої атмосфері в колі рідних і улюблених людей. Бажаю благополуччя, достатку, радісних зустрічей і спілкування, яке принесе з собою нові можливості і приємні емоції. З Ханукою!

***

Бажаю вам веселого і доброї Хануки! Нехай свічки запалять, і зникне морок смутку, нехай наповниться життя істинним щастям і світлою любов'ю. Бажаю впевнено продовжувати свій шлях, забуваючи про неприємності і з надією прямуючи вперед - до світла добра і удачі.