У цей день світ святкує Міжнародний день презерватива / фото pixabay.com

Яке свято 13 лютого 2020

У цей день світ святкує Міжнародний день презерватива, День подруг, Всесвітній день радіо, День народження кінокамери й День бродячих дверей.

У США відзначають День шалено закоханих у мене і День тортелліні, в М'янма - День дітей, у Вірменії - Свято Терендез, в Римі - Свято Луперкалій.

Пам'ятні дати 13 лютого, річниці та події

Читайте такожСтрітення Господнє 2020 - коли святкувати, прикмети і традиціїУ 1542 році в Тауері була страчена за подружню зраду п'ята дружина короля Англії Генріха VIII Катерина Говард.

Відео дня

У 1772 році французьким мореплавцем Ів Жозефом де Кергеленом був відкритий архіпелаг Кергелен.

У 1858 році англійські дослідники Африки Річард Бартон і Джон Спік в ході експедиції, яка намагалася знайти витоки Нілу, відкрили у східній частині Центральної Африки велике озеро Танганьїка.

У 1867 році у віденському музичному залі «Діана» вперше був виконаний вальс Йоганна Штрауса «На прекрасному блакитному Дунаї». Він є в деякому роді неофіційним гімном Австрії і традиційно виконується на біс у новорічному віденському концерті.

У 1867 році почалися роботи по перекриттю Сени в Брюсселі, що проводилися колективом інженерів на чолі з Анрі Мо. Це стало однією з важливих віх в історії Брюсселя, відкрила шлях до архітектурно-логістичної модернізації міста. В даний час у межах міста річку приховують підземні труби. Над ними прокладені бульвари і магістралі.

У 1895 році французькі винахідники брати Люм'єр отримали патент на «апарат, службовець для отримання і розглядання зображень.

У 1902 році землетрус в Шемахі (Азербайджан) забрав життя понад трьох тисяч осіб / Flickr, Matt Katzenberger

Читайте такожІдеальний День Валентина: шпаргалка, як зробити це свято особливим (лонгрид)В 1902 році землетрус в Шемахі (Азербайджан) забрав життя понад трьох тисяч осіб.

У 1946 році американські військові оголосили про створення першого цифрового комп'ютера Мокли і Екерта (ENIAC). Він споживав 160 кіловат, мав 17 468 ламп, близько 70 000 резисторів, 10 000 конденсаторів, 1500 реле і 6000 ручних перемикачів.

У 1962 році група з чотирьох австрійських альпіністів під керівництвом Генріха Харрера здійснила перше сходження на найвищу точку Океанії Пунчак-Джая.

У 1983 році 64 людини загинули під час пожежі в кінотеатрі «Cinema Statuto» в Турині, під час демонстрації фільму «Невдахи».

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 13 лютого вшановує пам'ять Святого Микити / УНІАН

Православна церква 13 лютого вшановує пам'ять Святого Микити. Його зарахували до лику святих, бо він робив багато добрих справ, жив скромно і проповідував християнство. Микиту вважали покровителем "вогню", а тому молилися йому про захист від кульових блискавок. У народі день називали Микита-пожежник.

Що сьогодні не можна робити

Рекомендується ввечері не виходити з дому, оскільки недоброзичливці можуть вас зурочити.

Прикмети на 13 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- ясна ніч - завтра буде сонячна погода;

- ворони голосно кричать – до заметілі.

13 лютого іменини

Іменини у Івана, Микити, Віктора, Никифора, Іллі та Івана.