У цей день світ святкує Всесвітній день китів / moya-planeta.ru

Яке свято 19 лютого 2020

У цей день світ святкує Всесвітній день китів, День змішування різних фарб, Міжнародний день перетягування каната, День народження синоптичної карти і День орнітолога.

У США відзначають День м'ятного шоколаду, у Вірменії - День дарування книг, у Болгарії - День Васіла Левського, у Туркменістані - День прапора, у Киргизстані - День працівника фінансової поліції, в Непалі - День демократії, у Мексиці - День армії, в Румунії - День Костянтина Бранкузі.

Пам'ятні дати 19 лютого, річниці та події

Читайте такожВеликий піст 2020: коли починається, що не можна їсти ої заборонено робити

Відео дня

В 1841 році, виконуючи рейс з Ліверпуля в Нью-Йорк, поблизу Англії зазнав аварії американський вітрильник «Govener Fenner». Загинули 122 людини.

У 1855 році французький математик і астроном Урбен Левер'є представив Паризькій академії наук першу в світі карту погоди - прогноз для Європи на ранок того ж дня.

У 1878 році американський винахідник Томас Едісон запатентував фонограф. Едісон отримав у США 1093 патенти і близько 3 тисяч - в інших країнах світу. Він також удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один з перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання. Саме він запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово «алло». У 1928 році нагороджений вищою нагородою США - Золотою медаллю Конгресу. Член Національної академії наук США.

Катрін Деньов / REUTERS

У 1964 році на екрани Франції вийшов фільм режисера Жака Демі «Шербурзькі парасольки» з Катрін Деньов у головній ролі.

Читайте такожВихідні та свята у березні 2020: коли й скільки відпочиватимемо (календар)

У 2008 році лідер Куби Фідель Кастро оголосив про свій відхід з великої політики.

Який сьогодні церковне свято

Православна церква 19 лютого вшановує пам'ять преподобного Вуколы, який був першим єпископом, які служили в Малій Азії. Вакулу хрестив язичників, яких звертав на віру. Якщо в цей день самотня людина помолиться Вуколе, то скоро він знайде свою другу половинку. Рекомендується також зробити генеральне прибирання в будинку і у дворі.

Що сьогодні не можна робити

Не можна сваритися, а також ходити без оберега - можна легко отримати пристріт.

Прикмети на 19 лютого

Якщо морози у цей посилилися – до бурхливої весни / УНІАН

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- морози посилилися – до бурхливої весни;

- якщо птахи сідають на верхівки дерев – буде тепло.

19 лютого іменини

Іменини у Анатолія, Варсонофія, Василя, Івана, Олександра, Дорофеї, Христини, Дмитра, Іуліана, Максима, Марфи, Марії та Арсенія.