Великий піст 2020 / autogear.ru

Великий піст – головний з усіх православних постів, він найдовший і найсуворіший. Встановлений у пам'ять про те, що Христос постився у пустелі сорок днів.

Читайте такожПісна кухня не за всі гроші світу. Кілька цікавих рецептів від Євгена КлопотенкаТривалість Великого посту так чи інакше пов'язана з числом 40, однак фактична його тривалість залежить від правил обчислення, прийнятих у даній конкретній конфесії.

Всі сім тижнів до Великодня віряни утримуються від їжі, що містить м'ясо, рибу, молоко і яйця.

Відео дня

УНІАН підготував основну інформацію про Великий піст, що можна їсти в ці дні, а також склав загальний календар харчування по днях.

Великий піст 2020: дати

Дати початку і закінчення Великого посту змінюються щороку. У 2020 році піст розпочався 2 березня і закінчується 18 квітня. 19 квітня – Пасха.

Найбільш суворими тижнями поста вважаються перша та остання.

Що можна їсти у Великий піст / telegraf.com.ua

Великий піст 2020: що можна їсти

Харчування під час Великого посту 2020 має численні обмеження, як за переліком продуктів, так і за різними пісними днями.

З меню слід виключити абсолютно всі м'ясні та молочні продукти, в тому числі сири, сметану, яйця і навіть шоколад і каву.

Водночас в арсеналі залишається чимало різноманітних смачних і що головне – корисних продуктів, які втамовують голод і позитивно впливають на стан здоров'я. Саме тому піст – це період не тільки духовного очищення, але і фізичного оздоровлення всього організму.

Зокрема, сміливо можна включити в раціон: картоплю, капусту, болгарський перець, гарбуз, огірки, помідори, редис, цибуля, часник, селера, шпинат, кріп і петрушку, моркву, буряк. Навіть без олії пісні овочеві страви будуть смачними з помірним додаванням солі, спецій і лимонного соку.

Великий піст 2020 харчування по днях / bykvu.com

Звичайно ж, не заборонені під час посту фрукти. Їх можна їсти, як окремо, так і в різних поєднаннях: асорті та фруктові салати, які додатково можна урізноманітнити горіхами й медом.

Календар харчування на кожен день

Перший тиждень: 2-8 березня

2 березня – дуже строгий піст, можна тільки воду;

3 березня – сухоїдіння (сира їжа без масла, фрукти та овочі, горіхи, мед, чорний хліб);

4 березня – сухоїдіння;

5 березня – сухоїдіння;

6 березня – сухоїдіння;

7 березня – гаряча їжа з олією;

8 березня – гаряча їжа з олією і трохи вина.

Другий тиждень: 9-15 березня

9 березня – сухоїдіння;

10 березня – гаряча їжа без олії;

11 березня – сухоїдіння;

12 березня – гаряча їжа без олії;

13 березня – сухоїдіння;

14 березня – гаряча їжа з олією;

15 березня – гаряча їжа з олією, вино.

Третій тиждень: 16-22 березня

16 березня – сухоїдіння;

17 березня – гаряча їжа без олії;

18 березня – сухоїдіння;

19 березня – гаряча їжа без олії;

20 березня – сухоїдіння;

21 березня – гаряча їжа з олією;

22 березня – гаряча їжа з олією, вино.

Четвертий тиждень: 23-29 березня

Великий піст 2020 харчування / smak.ua

23 березня – сухоїдіння;

24 березня – гаряча їжа без олії;

25 березня – сухоїдіння;

26 березня – гаряча їжа без олії;

27 березня – сухоїдіння;

28 березня – гаряча їжа з олією;

29 березня – гаряча їжа з олією, трохи вина.

П'ятий тиждень: 30 березня – 5 квітня

30 березня – сухоїдіння (сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, чорний хліб);

31 березня – гаряча їжа без олії;

1 квітня – сухоїдіння;

2 квітня – гаряча їжа без олії;

3 квітня – сухоїдіння;

4 квітня – гаряча їжа з олією;

5 квітня – гаряча їжа з олією, вино.

Шостий тиждень: 6-12 квітня

Читайте такожВеликий піст 2020: що їсти, щоб не підірвати здоров'я (відео)6 квітня – сухоїдіння;

7 квітня, Благовіщення – гаряча їжа з олією і риба;

8 квітня – сухоїдіння;

9 квітня – гаряча їжа без олії;

10 квітня – сухоїдіння;

11 квітня, Лазарева субота – гаряча їжа з олією;

12 квітня, Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) – гаряча їжа з олією, вино і риба.

Сьома (страсний) тиждень: 13-19 квітня

13 квітня – сухоїдіння;

14 квітня – гаряча їжа без олії;

15 квітня – сухоїдіння;

16 квітня – гаряча їжа без олії;

17 квітня – повне утримання від їжі, тільки вода

18 квітня, останній день Великого посту – сухоїдіння;

19 квітня, Пасха або Світле Христове Воскресіння – дозволяється будь-яка їжа.