
Великий піст – головний з усіх православних постів, він найдовший і найсуворіший. Встановлений у пам'ять про те, що Христос постився у пустелі сорок днів.
Читайте такожПісна кухня не за всі гроші світу. Кілька цікавих рецептів від Євгена КлопотенкаТривалість Великого посту так чи інакше пов'язана з числом 40, однак фактична його тривалість залежить від правил обчислення, прийнятих у даній конкретній конфесії.
Всі сім тижнів до Великодня віряни утримуються від їжі, що містить м'ясо, рибу, молоко і яйця.
УНІАН підготував основну інформацію про Великий піст, що можна їсти в ці дні, а також склав загальний календар харчування по днях.
Великий піст 2020: дати
Дати початку і закінчення Великого посту змінюються щороку. У 2020 році піст розпочався 2 березня і закінчується 18 квітня. 19 квітня – Пасха.
Найбільш суворими тижнями поста вважаються перша та остання.

Великий піст 2020: що можна їсти
Харчування під час Великого посту 2020 має численні обмеження, як за переліком продуктів, так і за різними пісними днями.
З меню слід виключити абсолютно всі м'ясні та молочні продукти, в тому числі сири, сметану, яйця і навіть шоколад і каву.
Водночас в арсеналі залишається чимало різноманітних смачних і що головне – корисних продуктів, які втамовують голод і позитивно впливають на стан здоров'я. Саме тому піст – це період не тільки духовного очищення, але і фізичного оздоровлення всього організму.
Зокрема, сміливо можна включити в раціон: картоплю, капусту, болгарський перець, гарбуз, огірки, помідори, редис, цибуля, часник, селера, шпинат, кріп і петрушку, моркву, буряк. Навіть без олії пісні овочеві страви будуть смачними з помірним додаванням солі, спецій і лимонного соку.

Звичайно ж, не заборонені під час посту фрукти. Їх можна їсти, як окремо, так і в різних поєднаннях: асорті та фруктові салати, які додатково можна урізноманітнити горіхами й медом.
Календар харчування на кожен день
Перший тиждень: 2-8 березня
2 березня – дуже строгий піст, можна тільки воду;
3 березня – сухоїдіння (сира їжа без масла, фрукти та овочі, горіхи, мед, чорний хліб);
4 березня – сухоїдіння;
5 березня – сухоїдіння;
6 березня – сухоїдіння;
7 березня – гаряча їжа з олією;
8 березня – гаряча їжа з олією і трохи вина.
Другий тиждень: 9-15 березня
9 березня – сухоїдіння;
10 березня – гаряча їжа без олії;
11 березня – сухоїдіння;
12 березня – гаряча їжа без олії;
13 березня – сухоїдіння;
14 березня – гаряча їжа з олією;
15 березня – гаряча їжа з олією, вино.
Третій тиждень: 16-22 березня
16 березня – сухоїдіння;
17 березня – гаряча їжа без олії;
18 березня – сухоїдіння;
19 березня – гаряча їжа без олії;
20 березня – сухоїдіння;
21 березня – гаряча їжа з олією;
22 березня – гаряча їжа з олією, вино.
Четвертий тиждень: 23-29 березня

23 березня – сухоїдіння;
24 березня – гаряча їжа без олії;
25 березня – сухоїдіння;
26 березня – гаряча їжа без олії;
27 березня – сухоїдіння;
28 березня – гаряча їжа з олією;
29 березня – гаряча їжа з олією, трохи вина.
П'ятий тиждень: 30 березня – 5 квітня
30 березня – сухоїдіння (сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, чорний хліб);
31 березня – гаряча їжа без олії;
1 квітня – сухоїдіння;
2 квітня – гаряча їжа без олії;
3 квітня – сухоїдіння;
4 квітня – гаряча їжа з олією;
5 квітня – гаряча їжа з олією, вино.
Шостий тиждень: 6-12 квітня
Читайте такожВеликий піст 2020: що їсти, щоб не підірвати здоров'я (відео)6 квітня – сухоїдіння;
7 квітня, Благовіщення – гаряча їжа з олією і риба;
8 квітня – сухоїдіння;
9 квітня – гаряча їжа без олії;
10 квітня – сухоїдіння;
11 квітня, Лазарева субота – гаряча їжа з олією;
12 квітня, Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) – гаряча їжа з олією, вино і риба.
Сьома (страсний) тиждень: 13-19 квітня
13 квітня – сухоїдіння;
14 квітня – гаряча їжа без олії;
15 квітня – сухоїдіння;
16 квітня – гаряча їжа без олії;
17 квітня – повне утримання від їжі, тільки вода
18 квітня, останній день Великого посту – сухоїдіння;
19 квітня, Пасха або Світле Христове Воскресіння – дозволяється будь-яка їжа.