Вербна неділя 2020 в Україні / Фото: УНІАН

Перед Великоднем триває Великий піст, який вважають найсуворішим і найскладнішим у церковному календарі. Та навіть під час найдовшого посту є світлі святкові дні, яким і є Вербна неділя.

Вербна неділя 2020: коли відзначають

На шостому тижні Великого посту починається Вербний тиждень. Він і закінчується святом, яке називають Вербною неділею, "шутковою" або "квітною". Цей день не має фіксованої дати, бо "прив'язаний" до Великодня й приходить рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.

Знаючи точну дату Пасхи 2020-го, можна легко вирахувати, якого числа Вербна неділя. Великдень у 2020 році припадає на 19 квітня. Відтак, Вербний тиждень буде з 6 по 12 квітня, а свято Вербної неділі - 12 квітня.

Відео дня

Наступного дня після Вербної неділі починається Страсний тиждень, який триватиме до самого Великодня-2020.

Коли в Україні буде Вербна неділя 2020 / Фото: УНІАН

Вербна неділя – історія й значення свята

У Вербної неділі є й інша назва – Вхід Господній до Єрусалима. Саме цього дня, за описами з Євангелії, Ісус в'їхав на віслюку до святого міста Єрусалим. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника пальмовими гілками і хвалебними криками "Осанна!" Саме свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід Сина Людського до Раю.

В Україні пальми не ростуть, тому їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавна користується великою шаною в українців, бо воно перше сповіщає про прихід весни й має цілющі властивості.

Вербна неділя 2020: якого числа святкують / Фото: УНІАН

Вербна неділя – народні традиції й ритуали свята

Під час богослужінь на Вербну неділю в храмах освячують букетики верби. Потім освячену вербу несуть додому, прикрашають нею ікони й зберігають протягом усього року. Вважається, що вона вбереже від зурочень, хвороб, повеней і пожеж та інших бід.

Вербі приписувалася цілющі сили. Вербові бруньки з'їдали, щоб бути дужим і не боліло горло. Їх додавали до каш, щоб набратися весняної сили. У відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб. Освяченим гіллям кропили хати й домашню худобу від бід.

Коли освячують вербу на Вербну неділю у 2020/ Фото: УНІАН

Та найголовніший ритуал Вербної неділі – це легкі удари вербовим гіллям один одного, примовляючи: "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень - Великдень, недалечко червоне яєчко".

Молоді хлопці та дівчата билися свяченою вербою ще й коло церкви, та й дорогою, як додому йшли, а б'ючись, примовляли:

Будь великий, як верба,

А здоровий, як вода,

А багатий, як земля!
 

В Галичині примовляли так:

Шутка б'є - не я б'ю,

Віднині за тиждень

Буде в нас Великдень!

Коли вербна неділя у 2020 році Україна / Фото: УНІАН

На Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу і пити вино. В цей період варто помолитися, подумати про життя й підготуватися до Страсного тижня.

Що не можна робити у Вербну неділю 2020

На цей час варто утриматись від активних веселощів та надмірного вживання алкоголю. Їжа має бути скромною. Не можна у Вербну неділю і готувати гарячі страви.

Цього дня забороняється будь-яка фізична праця. Похід до майстрів манікюру, перукаря відкласти на інший день, щоб не накликати на себе неприємності.

Привітання з Вербною неділею 2020 / Фото: segodnya.ua
Картинка-привітання з Вербною неділею 2020 / Фото: 24tv.ua
Вербна неділя картинки 2020 / Фото: bonnycards.ru
Вербна неділя привітання / Фото: strana.ua
Вербна неділя листівка / Фото: images.unian.net
Вербна неділя картинка / Фото: images.unian.net