Коли Трійця в 2020 році / фото УНІАН

Зовсім трохи залишається до одного з основних православних свят - Дня Святої Трійці. Коли він відзначається у 2020 році, чому кожен рік це нова дата і яка історія свята - читайте нижче.

Трійця-2020: дата свята

У нинішньому році День Святої Трійці весь православний світ відзначатиме на початку червня - 7 числа. Трійця святкується на 50-й день (через сім тижнів) після Великодня - Світлого Христового Воскресіння. Оскільки Трійця-2020 випадає - це неділя, наступний за ним день - понеділок, 8 червня, автоматично стає вихідним.

Вихідні на Трійцю: скільки будемо відпочивати

У червні українці отримають додатковий вихідний з нагоди Трійці. Згідно з постановою Кабміну, якщо святковий день припадає на неділю, він автоматично переноситься на наступний за ним понеділок.

Таким чином, на Трійцю будемо відпочивати 6 червня, у суботу, 7 червня, у неділю (день свята), і 8 червня — понеділок.

Календар вихідних у червні

Трійця в 2020 році припадає на 7 червня / kalendari.co.ua

Трійця - історія свята

День Святої Трійці - це одне з основних свят у християнстві. Він був встановлений на честь зішестя Святого Духа на апостолів і Діву Марію. Назва свята означає єдність Святого Духа, Бога-отця і Бога-сина.

Вважається, що Святий Дух зійшов у вигляді вогненних язиків. Вогонь означав здатність і силу спалювати гріхи, очищати, освячувати і зігрівати людську душу. У цей момент в Єрусалимі було багато віруючих. До них вийшли апостоли і почали читати проповіді на багатьох мовах. Проповіді подіяли на слухачів і багато з них запитували у апостолів, що їм робити. На що отримали відповідь від Петра: потрібно покаятися і хреститися для прощення гріхів в ім'я Ісуса Христа.

Коли свято Трійця / УНІАН

У цей день прийнято вважати, що людська душа під дією Божої благодаті розквітає плодами чеснот.

Традиції на Трійцю

Головний колір Трійці - зелений. Він символізує животворення і вічне життя. Саме святкування триває упродовж трьох днів. Напередодні, в суботу, проводиться всенічне бдіння. Безпосередньо на саму Трійцю в церквах здійснюють святкову літургію, святять воду, прикрашають храми гілками дерев і травою.

Третій день Трійці прийнято називати Днем Святого Духа.

Гілля та траву, які люди приносять з церкви, засушують і зберігають протягом року. Повір'я говорить, що вони будуть оберігати оселю від негараздів і хвороб.

Коли Трійця 2020 в Україні / razom.media/zeleni_svyata

Ще однією традицією Трійці є відвідування кладовищ - там, як і в поминальні дні, залишають частування на могилах.

Важливо зустрічати свято Трійці в чистому будинку - напередодні у ньому проводять генеральне прибирання, готують святковий стіл. Після відвідування церкви сім'я збирається на обід або йде в гості до рідних або близьких. Святкові посиденьки в сімейному колі можна продовжувати на природі народними гуляннями.

Молоді дівчата нерідко ворожать на Трійцю в надії передбачити своє майбутнє та любов.

Відео: Як українці святкують Трійцю