Сьогодні - Свято лагідного поводження / фото REUTERS

Яке свято 11 вересня 2020

Цього дня світ відзначає Свято лагідного поводження і День очікування незрозумілого.

Читайте такожВихідні у вересні: скільки будемо відпочивати в перший місяць осені

В Ефіопії - Новий рік, у США - День патріота, День служіння і пам'яті, День номера екстреного виклику, День «Розправ своє ліжко», День гарячої хрестової булочки, в Австралії - День білого повітряної кульки, в Іспанії - День Каталонії, в Аргентині - День учителя, у Чилі - День військового перевороту, в Венесуелі - День Богоматір Коромото.

Відео дня

Пам'ятні дати 11 вересня, річниці та події

У 1609 році англійський мореплавець Генрі Гудзон відкрив острів Манхеттен.

У 1847 році 300 осіб загинули в результаті урагану, що обрушився на Ньюфаундленд.

У 1888 році на відкритті промислової виставки в Торонто було проведено перший у світі запис людського голосу.

У 1927 році стався землетрус на Південному березі Криму, що призвів до численних руйнувань від Севастополя до Феодосії. Саме цей землетрус потрапив у сюжет роману «Дванадцять стільців».

11 вересня в США був здійснений найбільший і один із найвідоміших в історії людства терактів / фото УНІАН

У 1993 році в Києві було відкрито пам'ятний знак жертвам Голодомору.

У 2001 році чотири групи терористів-смертників, загальною кількістю 19 осіб, захопили чотири пасажирські авіалайнери, що належали двом великим авіаперевізникам США. Всі літаки вилетіли з аеропортів у північно-східній частині Сполучених Штатів і прямували до Каліфорнії. Кожна група викрадачів мала щонайменше одного члена, що пройшов початкову льотну підготовку. Терористи, захопивши літаки рейсу 11 American Airlines і рейсу 175 авіакомпанії United Airlines, скерували обидва лайнери в північну і південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Перший боїнг American Airlines, що летів з Бостона в Лос-Анджелес, врізався у хмарочос «Північна вежа» о 8:46 за місцевим часом. На борту перебував 81 пасажир, серед яких п'ятеро терористів. Удар літака припав між 93-м і 99-м поверхами, загинули сотні людей, паливо літака підняло температуру полум'я в будівлі до тисячі градусів. Близько тисячі людей опинилися в пастці між 100-м і 107-м поверхами. О 10:29 палаюча «Північна вежа» впала. Другий літак Боїнг United Airlines, який також летів із Бостона в Лос-Анджелес, терористи скерували в «Південну вежу» на рівні між 77-м і 81-м поверхами через 17 хвилин після першої атаки - о 9:03. На борту літака було 56 пасажирів, з них - п'ять терористів. О 9:59 палаюча будівля другої башти завалилася. Третій літак викрадачі скерували в будівлю Пентагону, розташовану неподалік Вашингтона, зіткнення сталося о 9:37 за місцевим часом. Загинули 184 людини - 59 пасажирів (з них - п'ятеро терористів) і 125 військовослужбовців і цивільних осіб, що перебували всередині будівлі. Пасажири і команда четвертого авіалайнера, дізнавшись про долю інших літаків, атакували викрадачів і довели літак до катастрофи в безлюдному полі поблизу містечка Шанксвілл, штат Пенсільванія. На борту було 37 пасажирів, серед яких четверо терористів. У результаті жахливого нападу загинуло 2997 людей, більш ніж 6000 отримали поранення. Крім того, загинув 341 пожежник і 2 парамедики Нью-Йоркського пожежного департаменту, 60 поліцейських і 8 співробітників швидкої допомоги. Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв, інфраструктура США зазнала збитків на суму не менш як 10 млрд доларів. Серед жертв теракту були також 12 осіб українського походження. Всі імена загиблих виписані на прапорах гордості і скорботи, які виставлені на Нижньому Манхеттені, в районі, який прийняв на себе найкривавіший у світовій історії теракт. Як символ незламності на місці «Веж Близнюків» побудований новий хмарочос - «Вежа свободи». Висотою в 541 метр споруда стала найвищою в країні. Її будували 8 років і відкрили в 2014-му. Разом із вежею на згадку про загиблих тут побудували меморіал і музей.

У 2015 році 11 вересня баштовий кран упав на мечеть Аль-Харам у Мецці і зачавив на смерть 107 осіб.

Яке сьогодні церковне свято

У цей день церква святкує Усікновення Іоанна Предтечі / news.church.ua

Православна церква 11 вересня святкує Усікновення Іоанна Предтечі. У народі день ще називають Іван Пісний.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні не можна нічого рубати та різати. Краще взагалі ніж у руках не тримати, хліб краще ламати. Цього дня не рекомендують справляти весілля й інші знакові події, а церква не проводить вінчання та хрестини. Потрібно в цей день дотримуватися жорсткого посту. Не можна також співати, танцювати і розважатися.

Прикмети на 11 вересня

Читайте такожСвята та вихідні в Україні: календар на 2021 рік

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- журавлі на південь полетіли - зима буде ранньою;

- грім - осінь буде теплою.

11 вересня іменини

Іменини у Івана та Яна.