3 травня - Міжнародний День Сонця / фото Pexels

Яке свято 3 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день хапання за груди, Міжнародний день мовчання, Міжнародний день Сонця, День народження «спаму», Всесвітній день свободи друку, День тюркізму. 

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціВ Україні неофіційне свято - День кондитера, у США - День горбистого килима, День проектувальника мереж зберігання даних, День штату Монтана, Свято Третього травня, День текстилю, День домашніх тварин з обмеженими можливостями, День анонімного автора, День самообстеження шкіри, День громадського радіо, День різнобарвного взуття, День медитації в саду, День Великих озер, День кексів із малиною, День паранормальних явищ, День шоколадного заварного крему, в Єгипті - Свято «квіткового аромату», у Британії, Ірландії - Травневе свято, в Австралії - День праці, в Японії - День Конституції, в Іспанії, Латинській Америці - Свято травневих хрестів.

Відео дня

Пам'ятні дати 3 травня, річниці та події

У 1494 році іспанський мореплавець Христофор Колумб відкрив Ямайку.

У 1904 році американський винахідник Джордж Паркер запатентував першу письмову ручку з механічною системою набору чорнила, яка являла собою практичний гумовий мішечок. А в 1906 році на ринок була випущена ручка EMBLEM з нанесеними на неї емблемами таємних товариств. Ця ручка стала прототипом сьогоднішніх виробів напряму B-to-B (призначених для корпоративних ринків). 

3 травня 1978 року вважається Днем народження спаму - головного болю господарів електронних поштових скриньок / фото ono.org.ua

3 травня 1908 року в 25 км від Бейрута (Ліван), на вершині 600-метрового пагорба Харісса, була встановлена величезна білосніжна скульптура Діви Марії, зазвичай іменована Ліванською Богоматір'ю, або Пресвятою Дівою Хариською. Статуя висотою 8,5 метра була відлита з бронзи у Франції і важить більш ніж 10 тонн. Встановлена вона була на оригінальному п'єдесталі спіралевидної форми, який виглядає як зменшена копія відомого стародавнього мінарету аль-Мальвія в іракській Самаррі. Скульптура має великий успіх у туристів. До вершини пагорба прокладена канатна дорога, якою їх доставляють. На пагорбі Харріса розташовано декілька десятків монастирів і церков. Ліванська богоматір в Харрісі - священне місце паломництва християн Близького Сходу.

У 1937 році роман Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром» отримав Пулітцерівську премію.

У 1960 році набула чинності Угода про Європейську асоціацію вільної торгівлі.

3 травня 1978 року вважається Днем народження спаму – головного болю господарів електронних поштових скриньок. У цей день було відправлено перше офіційно зареєстроване небажане рекламне повідомлення. І хоча спам - нав'язлива реклама, що розсилається абонентам без їхнього дозволу, з'явився майже сорок років тому, проте лише в 1990-ті роки, в епоху масового поширення Інтернету, світ дізнався справжній масштаб «стихійного лиха», на яке перетворився спам. Таку назву «електронному сміттю» дав у 1993 році системний адміністратор Usenet Джоел Фер. Перше спам-повідомлення 400 одержувачам розіслала 3 травня 1978 року компанія DEC – вже не існуюча фірма з виготовлення електронної техніки, яка таким чином вирішила просунути на ринок свої нові міні-комп'ютери.

У 1966 році лондонська газета «Таймс» почала виходити в новому форматі - з новинами на першій сторінці.

У 1999 році руйнівний ураган спустошив південно-східну частину міста Оклахома-Сіті та безліч передмість. Загинуло 36 людей. Матеріальний збиток склав понад мільярд доларів.

Яке сьогодні церковне свято

3 травня церква вшановує пам'ять преподобного Феодора Трихіна / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 3 травня вшановує пам'ять преподобного Феодора Трихіна. За традицією, люди в цей день повинні відвідати своїх померлих родичів на кладовищах. Інші назви свята «Феодор», «Федір Неводник», «Окликання батьків», «Пічне свято».

Що сьогодні не можна робити 

Головна заборона - не можна ловити рибу. Ще не можна сваритися. Не рекомендується планувати важливі справи, призначати весілля і хрестини. Якщо хтось не послухався й радів, до нього приходили біди та нещастя.

Прикмети на 3 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- гроза з блискавкою - погода буде ясною; 

- з'явилися первоцвіти - весна буде теплою;

- маргаритки нахилилися до землі - до дощів і погоди.

Вас також може зацікавити: