У цей день світ відзначає День народження шампанського / Фото Bart Vermeersch via flickr.com

Яке свято 4 серпня 2020

У цей день світ відзначає День народження шампанського, День самотньої жінки, яка працює, День спелеолога.

У США - День берегової охорони, День білого вина, День печива з шоколадною крихтою, Ніч поза домом, на Острові Кука - День Конституції, в Гані - День засновників, в Буркіна-Фасо - День революції, в Венесуелі - День національної гвардії.

Пам'ятні дати 4 серпня, річниці та події

У 1668 році було презентовано шампанське. Історія така: монах П'єр Періньон при абатстві Овілле, розташованому в самому центрі Шампані, завідував їстівними запасами і погребом, а на дозвіллі займався експериментами з виробництва різних вин. 4 серпня 1668 року його презентував братії чудовий напій з сріблястими бульбашками. Це ігристе вино і стало прабатьком сучасного шампанського, а ім'я Періньон - маркою французького шампанського преміум-класу. До речі, П'єр Періньон не тільки першим виготовив шампанське, але і запропонував замість звичайної в той час пробки з промасленої палиці використовувати корок, який використовується донині. Першовідкривач улюбленого французами вина П'єру Періньон був встановлений пам'ятник в місті Еперне (Шампань). Технологія виготовлення шампанського була опублікована лише в 1718 році, а 1728 році почалася торгівля шампанським, через рік була заснована перша фірма-виробник «Рюінар». До кінця 19 століття шампанське придбало популярність у всьому світі. Після Першої світової війни Франція прийняла закон, який встановив, що шампанським можуть називатися тільки ті ігристі вина, які зроблені безпосередньо в провінції Шампань, при строгому дотриманні певних правил.

Відео дня
Ілюстрація REUTERS

У 1777 році в Лондоні відбулося перше в Європі театралізоване циркову виставу. Цей день вважається Днем народження цирку в сучасному його вигляді і розумінні - з певними атрибутами, будівлею, законами розважального уявлення і т.д. Все почалося з коней: в 1770 році, повернувшись з військової служби, відставний старший сержант, драгунів Філіп Астлей заснував в Лондоні школу верхової їзди, де ставилися кінні уявлення. Незабаром для цих спортивно-акробатичних видовищ було побудовано спеціальне приміщення, яке отримало назву «Амфітеатр Астлі», - куполоподібний дах, круглий зал для глядачів, манеж, оркестр і сцена. Згодом уявлення верхової їзди ускладнювалися іншими жанрами. У програмі з'явилися дресирувальники собак, канатохідця, акробати, клоуни, жонглери. Філіп Астлей став засновником першої циркової династії. Він будував і організовував аналогічні цирки в інших містах. У 1782 році відкрився філіал його театру в Парижі. «Амфітеатр Астлі» проіснував до 1895 року і був одним з найпопулярніших закладів Лондона. До речі, в третю суботу квітня у світі відзначається Міжнародний день цирку.

У 1902 році був відкритий Грінвічський пішохідний тунель під річкою Темзою.

У 1912 році відбувся перший пасажирський переліт через протоку Ла-Манш

У 1962 році лідер організації Африканський національний конгрес Нельсон Мандела був поміщений у в'язницю, в якій провів 28 років. За цей час він став символом боротьби чорношкірого населення Південноафриканської Республіки проти режиму апартеїду. Після виходу на свободу Мандела був обраний президентом країни.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 серпня вшановує пам'ять святої рівноапостольної мироносиці Марії Магдалини / ua.depositphotos.com

Православна церква 4 серпня вшановує пам'ять святої рівноапостольної мироносиці Марії Магдалини. У народі день назвали «Марія ягідниця». У це свято важливо приділити увагу собі і своєму внутрішньому світу. Жінкам варто зайнятися процедурами по догляду за собою, побалувати себе.

Що сьогодні можна робити

У цей день не можна важко фізично працювати, особливо жінкам. Не можна також займатися тестом. Вважалося, що це принесе господині фінансові труднощі.

Прикмети на 4 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- гроза - буде багатий урожай зернових культур;

- жаби голосно квакають - до негоди;

- павуки сховалися - до дощу.

4 серпня іменини

Іменини у Марії, Фоки, Михайла та Олексія.