Батьківська субота другого тижня Великого посту / ua.depositphotos.com

Батьківська субота у квітні - це другий поминальний день у період посту, коли православні віряни йдуть до храму, щоб помолитися за упокій душі померлих близьких. Тим, у кого немає можливості відвідати церкву, радять помолитися за упокій родичів удома. Що ще прийнято робити в батьківський день, а від яких справ варто утриматися - розповідаємо нижче.

Коли батьківські суботи під час Великого посту

Поминальні дні в період Великого посту щороку змінюються - вони залежать від дат посту і традиційно відбуваються в другу, третю і четверту його суботу. У 2024 році це такі дати:

  • 30 березня - субота другої седмиці (тижня) Великого посту;
  • 6 квітня - субота третьої седмиці Великого посту;
  • 13 квітня - субота четвертої седмиці Великого посту.

Субота обрана поминальним днем невипадково - у Старому Завіті саме цей день згадується як день спокою. Покійних згадують як тих, хто вже знайшов спокій у Бога, і моляться про те, щоб Господь пробачив усі гріхи померлим родичам і близьким.

Відео дня

Батьківська субота - як поминати

В особливий поминальний день добре піти до храму, подати записку за упокій перед літургією, відстояти службу і помолитися. Але якщо з якоїсь причини немає можливості відвідати церкву, то можна помолитися і вдома, прочитавши спеціальну молитву.

Зазвичай також до церкви цього дня несуть так звані "панахидки" - пісні продукти, які залишають у церкві та роздають нужденним. Традиційно в таку панахидку кладуть хліб, воду, олію, цукор, можна також додати крупу, фрукти або будь-що ще з пісного на свій розсуд.

Після служби відвідують могили померлих, запалюють лампадки і теж моляться. Можна прибрати могилки, причому не тільки близьких, а й якусь занедбану - це вважається благою справою. Вдома, щоб вшанувати пам'ять померлих, накривають поминальні столи.

Що не можна робити в поминальний день

Є також і кілька важливих заборон дня. У батьківську суботу не можна:

  • згадувати про померлих погано;
  • впадати в зневіру, багато плакати і страждати, зневіра - вважається одним зі смертних гріхів;
  • лаятися, лихословити;
  • відмовляти в милостині;
  • влаштовувати гучні поминальні трапези, вживати алкоголь.

Не слід також залишати їжу на цвинтарі, тим паче - спиртне та цигарки.

На роботу в цей день заборони немає, але все ж таки краще всі важливі справи перенести на інший час. Батьківська поминальна субота - це день нашої молитви, яка допомагає померлим знайти спокій.

Раніше ми розповідали, коли будуть поминальні дні у 2024 році.

Вас також можуть зацікавити новини: