Церковне свято 27 серпня / depositphotos.com

27 серпня в церкві вшановують пророка Михея. У народному календарі - Михей Тиховій. Про традиції дня, що не можна робити на церковне свято - у матеріалі.

27 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Пророк Михей Морасфітянин - один із 12 пророків, автор однієї з книг пророцтв.

Михей жив у VI столітті до нашої ери. Він був родом з Юдеї, селянином, є припущення, що Михей був сучасником пророка Ісаї, можливо, його учнем. Не боячись гніву, він викривав гріхи та злочини правителів і розкривав лжепророків та нечистих священиків. Був випадок, коли Михея кинули в темницю за те, що він передбачив царю Ахаву загибель на війні. 

Відео дня

Пророк розповідав про те, що Господь обов'язково покличе всіх до відповіді за невдячність, нехтування заповідями, порушення Божих заповідей. За його пророцтвом, його земля (Ізраїль), буде спустошена, але після відновлена. Також пророк пророку пророкував явлення Месії:

...з тебе станеться Мені Той, Який має бути Владикою в Ізраїлі, і Якого походження з початку, від днів вічних. Тому Він залишить їх до часу, доки не народить та, що має народити, тоді повернуться до Ізраїлевих синів і ті брати їхні, що залишилися. І стане Він, і буде пасти в силі Господній... і вони будуть жити безпечно... І буде Він мир.

Є кілька версій смерті пророка. За однією він був убитий наближеними царя Ахави, якому передбачив смерть. За другою - дожив до глибокої старості. Його мощі знайшли за імператора Феодосія Великого, на честь пророка побудували храм. 

Святого вшановують 27 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 14 серпня.

Народні прикмети на 27 серпня

Народні прикмети на 27 серпня / pixabay.com

Прикмети дня говорять, якою буде погода найближчим часом і у вересні:

  • світанок яскраво-червоний - скоро чекай дощу і вітряну погоду;
  • погожий і безвітряний день - осінь буде сухою;
  • журавлі відлітають - скоро грянуть морози, а зима буде ранньою;
  • сильна гроза цього дня - весь вересень стоятиме погана погода, і осінь буде дощовою.

У народі 27 серпня - свято Михей Тиховій або Камнеклад. Цього дня особливо шанували мулярів - будівельників будинків, храмів.

27 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • не дозволяється підвищувати голос і лаятися;
  • не варто позичати і давати в борг гроші - віддасте з дому фінансове благополуччя; не можете відмовити - позичте завтра;
  • заборонено відмовляти в допомозі та милостині - сам опинишся в нужді;
  • не можна вживати алкоголь.

За народними повір'ями цього дня також не варто пекти випічку, возитися з тістом і борошном, щоб не залишитися без хліба.

Що можна робити 27 серпня

Святий Михей вважається покровителем дому, тому святому можна помолитися про набуття власного житла. 

До цього дня закінчувалися вся основна літня робота, і було прийнято допомагати по господарству людям похилого віку, вдовам і сиротам. 27 серпня закінчується Успенський піст, дозволяється гаряча їжа з маслом і трохи вина. Цього дня можна свататися - починається весільна пора. Незаміжнім дівчатам цього дня радять одягти нову річ - щоб не засиджуватися в дівках.

Вас також можуть зацікавити новини: