День Йоана Богослова: прикмети, традиції та молитви

День пам’яті Йоана Богослова православні християни вшановують 21 травня.

Отці Церкви вважали його тією ж людиною, що й Іоанн Євангеліст. Згідно з традицією, апостол і євангеліст Іоанн Богослов був автором Євангелія від Іоанна, Книги Одкровення і трьох послань, що ввійшли у Новий Завіт.

Хто такий Іоанн Богослов?

Відео дня

Читайте також21 травня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

Під час відзначення дня пам’яті апостола Йоана Богослова, важливо знати, що він був одним із 12 апостолів та улюбленцем Ісуса Христа. Саме йому Христос доручив піклуватися про Діву Марію. Після смерті сина Божого Іоанн служив його Матері і жив в одному домі.

Крім того, святий один з апостолів, хто дожив до ста років і помер власною смертю. Під час місіонерства Іоанн Богослов пройшов чимало тортур і страт і здійснив безліч чудес і воскресінь мертвих.

За переказами, щорічно з могили Іоанна Богослова виступає тонкий прах, який християни збирають і зцілюються ним від хвороб.

Проповідь у день пам’яті апостола Іоанна Богослова

wikipedia.org

Натхнена проповідь і чуда святого Іоана привели багатьох до Христа. Така діяльність викликала ненависть у язичників, котрі зв’язали його і послали до Риму на суд перед імператором Доміціаном. Той віддав його на муки та бичування. Та ані отрута, яку примусили його пити, ані кип’ячий єлей, в який кинули його, не зашкодили Іоаннові.

Переляканий імператор вважав, що він – безсмертний і вислав його на острів Патмос на довічне заслання. Святий Іоанн і там продовжував апостольську працю і привів багатьох до Господа. А, щонайголовніше, там він написав свою Євангелію (через яку й надано йому назву «Богослов», бо її думки глибокі та величні), а також свої послання та книгу Об’явлення.

Іоанн Богослов: цитати

І пізнає істину, й істина зробить вас вільними.

Хто каже: я люблю Бога, а брата свого ненавидить, той брехун, бо не люблячий брата свого, якого бачить, як може любити Бога, якого не бачить?

У любові немає страху, але абсолютна любов виганяє страх, бо у страху є муки. Той, хто боїться, не абсолютний у любові.

А хто має достаток у світі, але, бачивши брата у потребі, закриває від нього серце своє, – як перебуває в тому любов Божа?

Що не можна робити у свято?

Як і в будь-яке інше церковне свято, в день Іоанна Богослова бажано сходити до церкви. А ось поводитися гучно сьогодні не варто.

Не можна також лаятися. Церква також радить утриматися від важкої роботи і провести цей день у колі близьких, згадавши пам’ять святого тихою молитвою.