День Конституції України - дата та цікаві факти / фото УНІАН

Конституція України є Основним законом нашої держави. Тож не дивно, що існує свято, присвячене їй – День Конституції.

День Конституції 2021 – дата

Святкування Дня Конституції України кожного року відбувається в одну й ту саму дату – 28 червня. Її вибрано не випадково, адже саме цього дня рівно 25 років тому, в 1996 році, Україна отримала свій Основний закон.

День Конституції є офіційним вихідним в Україні. Цього року свято припадає на понеділок, тому наприкінці цього місяця українці матимуть тривалий вікенд: 26, 27 та 28 червня.

Відео дня

Цікаві факти про Конституцію України

Процес підготовки Конституції України тривав шість років, починаючи з 1990 року. Аж у ніч на 28 червня 1996 року, після майже доби безперервної роботи, Основний закон нарешті був ухвалений Верховною Радою.

Читайте такожТрійця у 2021 році: дата, традиції та прикмети, що не можна робити у святоЗагалом упродовж шести років було запропоновано 15 проектів Конституції України. Найгостріші дискусії точилися довкола питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Криму та російської мови.

"Є Конституція!", – такими були перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після ухвалення Основного закону. Відбулося це голосами 315 народних депутатів.

Президент України Леонід Кучма не був присутній на засіданні парламенту, але прибув до сесійної зали за декілька хвилин до остаточного ухвалення.

Президент складає присягу на вірність українському народові, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.

Конституція України існує в мініатюрній версії – у 2011 році з’явилася книжка розміром 2х3 см. У ній всього 160 сторінок, а кожна літера не більш ніж 1 мм. Важить ця міні-Конституція лише 15 г. Її було створено приблизно за два місяці зусиллями художника-графіка Ігоря Степанова.

Є також і електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами є брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

Вас також може зацікавити: