День захисників України 2021 / фото REUTERS

Щороку в жовтні ми віддаємо шану героям, які захищають українську незалежність в День захисників і захисниць України. Особливо актуальним це свято стало за часів військового конфлікту з РФ, коли наші бійці щодня ризикують життям на сході.

Це свято замінило День радянської армії 23 лютого, хоча деякі українці продовжують відзначати лютневу дату за звичкою. День захисника порадує нас додатковим вихідним днем.

Раніше ми розповідали коли відзначається День танкіста України.

Відео дня

День захисника України: дата свята та вихідні

Свято незмінно відзначається 14 жовтня. Дата встановлена указом Петра Порошенка у 2014 році і обрана невипадково. У цей день християни святкують Покров Пресвятої Богородиці, який був великим святом для запорізьких козаків. У цей день також відзначається День українського козацтва. 

14 жовтня цього року випадає на четвер. Цей день буде неробочим. Вихідним також буде п'ятниця 15 жовтня, але її доведеться відпрацювати 23 числа.

День захисника України дата / фото Dasha Tenditna

День захисників України: історія та значення свята

Антон Шевченко, старший аналітик ГО "Повернись живим":

"В дійсності День захисників та захисниць України - це більше привід для людей зібратися, згадати час служби та пом'янути загиблих друзів. Звісно, відзначення такого свята на державному рівні є дуже важливим, але краще було б забезпечити ветеранам достойний соціальний захист та можливості реінтеграції після бойових дій. Також постійнодіюча інформаційна кампанія могла б допомогти підвищити рівень поваги до захисників у суспільстві. Це краще, ніж згадувати про захисників раз на рік".

Олексій Кайда, ветеран російсько-української війни, екс-нардеп ВО "Свобода":

Читайте такожПокров Пресвятої Богородиці 2021: дата, історія та звичаї свята"Як ветеран російсько-української війни і як свободівець з 1993 року скажу, що 14 жовтня – це для нас свято Покрови, свято козацтва, свято Української повстанської армії. Відповідно, ми кожен рік святкували, навіть коли це не було державним святом. Влаштовували у Києві марші на честь УПА, на честь козацтва, Покрови пресвятої Богородиці. При будь-яких владах. Чи це були комуністи, чи це були регіонали. Ми це завжди відстоювали, подавали відповідні законопроекти. Приємно, що зрештою до нас дослухалися і зробили це свято на державному рівні. І, оскільки це тепер державне свято, ми нарешті позбавляємося радянських "23 фєвраля". Вшанування українських захисників тепер є пріоритетом.

Але держава має згадувати про них не один раз на рік, тому що українці гинуть на цій війні кожен день. Вшановувати потрібно не час від часу врученням нагород, а гідно піклуватися про українських воїнів. Це – соціальний захист, це – достойні заробітні плати військовим. Це – забезпечення їх житлом. Адже зараз до війська ідуть не як за радянських часів, коли знав, що отримав зірочки і отримав заробітну плату. Зараз ідуть, розуміючи, що несьогоденні-завтра ти будеш на передній лінії фронту, і відповідно твоя родина має бути захищена, твої діти мають бути захищені. У нас ухвалили рішення, що діти біженців з Криму і Донбасу мають право на пільговий вступ до вишів. Але в першу чергу повинні мати пільги діти захисників України, які втратили на війні батька чи матір. Це потрібно, щоби воїн на передньому краї не переживав за майбутнє своєї дружини і дітей.

Стосовно волонтерів і волонтерства як явища. Роль волонтерів у перші місяці і роки війни була неоціненною. Завдячуючи їм ми мали і бронежилети, і рації, і харчування, і безпілотники, і багато чого іншого. Дійсно, зараз державне забезпечення армії не порівняти з тодішнім. Але суть навіть не в тому, що волонтери щось привозять, а в увазі і піклуванні. Я, будучи народним депутатом, не раз приїздив зі своїми колегами на лінії фронту. Бійцям важливо було, що ми приїхали, що не сидимо у владних кабінетах, а що ми памятаємо про них. Звісно, привозили з собою що можемо – якісь смаколики, допомагаємо у ремонті і автомобілів, і бензопили везем і генератори. У солдатів є багато того, що вони потребують у побуті. Але головне – увага до наших бійців, що вони не залишилися самі зі своїми проблемами".

Вам також може бути цікаво: