Яке сьогодні свято 25 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 25 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Маркіяна і Мартирія, затворників Києво-Печерської Лаври в Дальніх печерах, а також мученика Анастáсія і праведної Тавіфи. За старим стилем 25 жовтня вшановують святих мучеників Адроніка, Тараха і Прова Кілікійських.

Наші предки в свято 25 жовтня влаштовували Дідівські плачі. У цей день зазвичай випадав сніг або йшов дощ, тобто небо плакали. Разом з ним плакав і весь народ. Люди вірили, що якщо в цю дату оплакати свої тривоги і горе, то незабаром стане набагато легше морально.

У Київській Русі в це народне свято було прийнято оплакувати померлих друзів і близьких. 25 жовтня відвідували могили рідних і займалися прибиранням, приносили свіжі квіти. Нерідко в цей день влаштовували поминки зі стравами, які любив покійний, а залишки їжі роздавали жебракам. Також в цей день допомагали сиротам. Обдурити сироту або вкрасти щось у такої дитини вважалося серйозним гріхом.

Відео дня

Народне свято 25 жовтня здавна вважається вдалим для продажів і торгівлі. Але за прикметами в цей день не можна їсти хліб, якщо розраховуєте отримати хороший прибуток.

Також наші предки в день Адроніка спостерігали за зірками і по ним ворожили про погоду в найближчі дні.

25 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 25 жовтня людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинники цього дня незалежні і цілеспрямовані. Вони поєднують в собі багато протиріч: запальність і спокій, практичність і мрійливість, строгість і м'якість. Такі люди дуже по-різному поводяться з малознайомими і з близькими. Якщо по-справжньому зблизиться з ними, то можна побачити їх турботливу сторону.

25 жовтня свято Україна / фото PublicDomainPictures, Pixabay

Що не можна робити 25 жовтня

Категорично заборонено ображати тварин в цей день і кричати на них. Така поведінка принесе нещастя людині. Також в цей день не можна різати на м'ясо домашню худобу і птицю.

Не варто в цей день займатися важкою фізичною працею, ремонтом, будівництвом, піднімати важкі речі.

Якщо в цей день влаштовують поминки і після них залишиться їжа, то не можна викидати продукти. Їх слід віддати нужденним.

За давніми прикметами в цей день не можна купувати церковні свічки.

Обдурити сироту або відмовити такій людині в допомозі в цей день вважається великим гріхом.

Торговцям і продавцям в цей день не можна їсти хліб і борошняні вироби.

Прикмети погоди 25 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вночі зірки яскраво сяють - до морозу, не видно зірок - до потепління. Якщо зірки і місяць синюватого кольору, то погода різко зміниться, а якщо жовтого - погода буде вітряною і сухою.
  • Північний вітер обіцяє похолодання, а південний - потепління.
  • Якщо прогримів грім 25 жовтня, то зима буде малосніжною і короткою.
  • Цілий день небо вкрите свинцевими хмарами - до похолодання.
  • Сонце світить, але не гріє - бабине літо вже закінчилося.
  • Кури почали линяти - до потепління.
  • Ранковий туман віщує відлигу.
  • Якщо листя і трава вкрилися інеєм, то до кінця жовтня потепління не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: