Яке сьогодні свято 26 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 26 січня за новим стилем вшановує пам'ять візантійського святого і настоятеля Феодора Студита. За старим стилем 26 січня згадували мучеників Ермілу і Стратоніка Сінгідонских.

У народне свято 26 січня українці часто влаштовували поминальний день, відвідуючи церкву і молячись за упокій душ померлих близьких. По можливості в цей день їздили на цвинтар і прибирали могилу рідної людини, приносили свіжі квіти.

Наші предки проводили це народне свято вдома. Дата 26 січня вважалася небезпечною через підвищений ризик захворіти, потрапити в неприємності або заблукати в дорозі. Без крайньої необхідності люди намагалися не виходити з дому, а також не випускали на вулицю котів, собак і домашню худобу.

Відео дня

У свято 26 січня наші предки шанували собак і кішок - дозволяли їм залишатися в будинку і спати на печі, пригощали ласощами зі столу. За їхньою поведінкою передбачували погоду в найближчі дні. Якщо кіт або собака ховаються в тепле місце і притискаються до господаря, то люди очікували морозу, а якщо просяться на вулицю, то скоро настане потепління.

За прикметами, для міцного здоров'я в цей день потрібно полежати на місці, де любить спати кішка, або покласти кішку на хворе місце. Тварина допоможе вилікувати будь-які хвороби і позбутися від болю. А щоб дитина протягом року міцно спала, потрібно ненадовго покласти в його колиску кота.

26 січня - вдалий день для будь-яких медичних операцій, лікування, цілющих процедур. У жінок в цей день легко пройдуть пологи. Для міцного здоров'я протягом року треба з'їсти сьогодні горохову кашу.

26 січня - знак Зодіаку

Народжена 26 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня наполегливі і працелюбні. Вони досягають своєї мети будь-якою ціною. Такі люди прагнуть до постійного саморозвитку і рідко бувають задоволені собою. У них незвичайні інтереси і нестандартне мислення, велика сила волі. Народжені 26 січня люди дуже талановиті у своїй справі, але в побуті ліниві. 

26 січня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 26 січня

Не можна в цей день виганяти на вулицю собак або кішок. Також категорично заборонено ображати тварин.

Не можна брехати, перебільшувати, недоговорювати в цей день. Будь-який обман пізніше обов'язково розкриється і зіпсує вашу репутацію. Також не можна помилково лестити іншим людям, інакше співрозмовник зрозуміє, що його намагаються задобрити лестощами.

Уникайте сварок, образ і конфліктів в цей день, особливо з близькими людьми. Не варто псувати відносини з рідними, інакше спілкування налагодиться нескоро.

Прикмети погоди 26 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода безвітряна, але в лісі шумлять дерева, то наближаються затяжні заморозки.
  • Синички багато щебечуть - до ранньої весни.
  • Вночі видно кола навколо місяця - до хуртовини.
  • Північний вітер подув - до похолодання і вологій погоді.
  • Ніч дуже зоряна - до хорошого врожаю зерна в цьому році.
  • Під час заходу сонця немає хмар - в наступні дні погода покращиться.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: